Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hva handler det om – egentlig?

Hva handler det om – egentlig?

Tekst:

Publisert:

Hva er det som får folk til å gå i strupen på hverandre, kreve områder eksklusivt for seg og sine, stenge ute og forby? Er det virkelig ikke mulig at vi, et par tusen mennesker og noen turister, kan leve fredelig, side om side på de enorme områdene som omgir oss her nord? At reguleringskåte politikere og byråkrater tror at alt blir så meget bedre dersom snøen smelter med skispor på – i stedet for skuterspor – får nå så være. Verre er det dog at ikke aktørene som farter rundt omkring på øya kan tåle å leve i «öpna landskap» – uten restriksjoner.

Det handler om stillhet? Ja, det var vel stillhet det handlet om da hytteeiere gikk til kamp mot etablering av hundegårder i Adventdalen? Muligens er ikke stillheten total i dalen lenger, men det var den vel egentlig ikke før etableringen heller? Det er vel bare det at hundeglam og motordur høres og oppleves forskjellig. Alt etter sympati/antipati kan det til og med tenkes at lydene er «musikk» i enkeltes ører.
«Turistene betaler store summer for å oppleve urørt arktisk natur – full av pudder­snø.» Er det kanskje her hunden ligger begravd? Dersom man går ut og reklamerer for det «urørte» produktet så har man jo i utgangspunktet bedt om bråk. Det skal jo bare et eneste spor til – et skispor – så har snøen «mistet sin uskyld». Hva med en smule ærlig markedsføring? Turister som reiser langt – og lenger enn langt – med bil og båt og tog og fly, og gudene vet hva, og som lar seg transportere med bil til og fra flyplassen og kilometervis på snøskuter til basecamp, burde være i stand til å tåle lyden og synet av et par, tre skutere uten å saksøke noen, dersom de var forberedt på dette. Hva med å fokusere på hvor stille det ble da skuterne hadde passert, i stedet for å rope «ulv» når det en sjelden gang kommer en skuter?

Dersom de samme turistene ikke kan tåle å oppleve trafikk i «deres område» så bør de – forlate min synd – belage seg på å gå, fram og tilbake (og ro dit de kommer fra).
Det får da være måte på romantikk og illusjoner om en uberørt verden. Skulle forresten likt å «klø» den skapningen som fikk det for seg at «uberørt» er så mye mer verdt enn det brukte, levde, opplevde! Det verste er, forsyne meg, at man behøver ikke engang å vite at man er «den første», det holder at man får tro det. Slik jeg ser det, så handler det hele om at noen ønsker å selge illusjoner. Det kan vel være god butikk, men man kunne kanskje «angripe» fra en annen vinkel.

I en verden full av krig og konflikter, vold og hat, bråk og uoverensstemmelser – hva med å selge et produkt som knapt finnes i verden for øvrig? Et samfunn som er flerkulturelt, tolerant, velvillig, løsnings­orientert og fredelig. Der folk respekterer hverandres forskjellige behov og støtter hverandre, til beste for oss alle. En natur der alle kan ferdes side om side, i full fordragelighet, mens vi vinker til hverandre.

Vi trenger turistene, på tur med hundespann, skuter eller ski. Vi trenger dem som kommer med båt og med fly, som blir her kort eller lenge, og som skal ut i naturen eller en runde på byen. Vi trenger de som spiser Real turmat og på fine restauranter, som drikker alkohol og kaffe, og kjører buss eller taxi. Vi trenger hoteller og varmt vann, sykehus og sysselmann.
Dette fellesskapet er totalt sett en påvirkning av natur og miljø, og det ene er langt fra «helligere» enn det andre – men en del av den virkeligheten vi bor i, her nord.

Vi er helt i starten av et nytt år, en ny sesong. Om det skal bli en trivelig og god sesong, handler ikke først og fremst om hvordan vi har det, men om hvordan vi tar det. Vi trenger ikke å leke idioter og provosere, men vi trenger heller ikke å la oss provosere. De beste – og verste – sporene vi setter etter oss her på øya, er tross alt ikke de vi setter i snøen, men de vi etterlater hos hverandre. God tur, og kom trygt hjem!

Anne Lise K. Sandvik
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!