Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hekketid og trafikkdød

Louis Nielsen ønsker å innføre slike skilt som islendingene har. 

Oversatt betyr det: «Forsiktig – hekkeområde. Fugler på veien». FOTO: Jon Suul

Hekketid og trafikkdød

Hekketid og trafikkdød

Tekst:

Publisert:

Ved hundegården nær Longyearbyen
hekker det mye ærfugl. De søker beskyttelse der mot fiender som bjørn, rev og rovfugl.

Lokale krefter har tidligere år søkt lokale myndigheter, både Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre, om å få sette opp varselskilt langs veien. De fikk avslag. Noen tok saken i egne hender og satte opp skilt. De ble fjernet igjen av myndig-hetene. Det var visst vegvesenet som var mest imot, og som mente at det fikk være nok med nedsatt fartsgrense. Fartsgrensen i området har nå blitt nedsatt fra 80 til 60 etter noen år. Det holder ikke.

Jeg vedlegger her et bilde av et islandsk veiskilt. Oversatt betyr det: «Forsiktig – hekkeområde. Fugler på veien»
Om det er «vegagerdin», det islandske vegvesenet, eller andre som setter dem opp, vet jeg ikke. Men de er godkjent, og brukes ved flere slags fuglekolonier. De ser da ikke så ille ut? Så hvorfor ikke sette opp skilt som de islandske, gjerne med en tilføyelse: 30 km/t. Det behøver jo bare stå der noen uker hver vår, og ville sikkert spare mange fugleliv. Ærfugler har ikke trafikkvett på denne tiden. Nå tenker de bare på én ting. Og hvert år blir en del kjørt i hjel.

I hekketiden er det en valfart dit av folk, unger og voksne, lokale og turister. Neste gang er det kanskje en barnehageunge som glemmer trafikkvett, og bare tenker på én ting: kanskje å springe ut etter en fin fugl på veien?

Noen bilister har det så travelt at de ikke kan ofre et minutt eller to på å bremse ned ved passering. Jeg så en i dag da jeg var ved hundegården. En bil som kom østfra. Sjåføren så fuglene på veien i god tid, og slapp gassen. Men noen bremselys så jeg ikke. Paff. En stegg med knust bakkropp lå igjen. Bilen fortsatte.

Jeg ble rasende, ikke så mye på sjåføren, som på myndighetene. Miljøvern my ass. Men fallvilt tilhører staten, så jeg la fuglen på planet og ville kjøre opp og levere den på sysselmannskontoret. Men klokka var nesten fire, så da var det jo tomt der. Heldigvis traff jeg på vaktbilen til Sysselmannen. Jeg leverte fuglen gjennom passasjerdøra, og slapp den mellom føttene på en protesterende advokat fra miljøvernavdelinga. Han mente at jeg bare kunne beholde den.

Dessverre, det kan man bare etter søknad. Jeg forstår at det er ubehagelig å få servert et bloddryppende, varmt kadaver med tarmene hengende ut. Men ikke så lett å avslå som en søknad om skilt – det er jo bare papir. Lover er til for å følges.

Louis «Hiawatha» Nielsen
Hotellneset

Nøkkelord

Se bildet større

Påkjørt ærfugl på veien ved byhundegården. FOTO: Louis Nielsen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!