Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Havisen i fokus

Havis på vei mellom Grønland og Svalbard. FOTO: Ole Humlum

Havisen i fokus

"Slik er det. Tiden vil vise hvordan fremtiden blir."

Tekst:

Publisert:

Arktiske klimaendringer er i fokus, og det samme er endringer i den arktiske havis. Årsaken er blant annet at endringer kan ha betydelige økonomiske implikasjoner. Det er derfor forståelig når mange ønsker å bidra med deres refleksjoner over disse emner, uansett om man har utgangspunkt i politikk, religion eller noe helt annet. Jeg selv har som feltorientert forsker utgangspunkt i data fra den fysiske verden.

Den arktiske havisen er som kjent variabel i sin utbredelse. Ifølge klimamodellene minsker den for øyeblikket rask, og vil fortsette å gjøre det i tiden som kommer. Klimamodellene beregner dessuten rask stigende temperatur i Arktis, samt at dette vil fortsette i tiden som kommer. Modellene forutsier dessuten en liknende utvikling for Antarktis på den sørlige halvkule, hvilket skyldes at CO2 er godt oppblandet i atmosfæren, samt modellenes innprogrammerte antakelse om at CO2 er hovedfaktor for den globale temperaturutviklingen.

Så langt, så godt. La oss dernest ta en titt på data fra den fysiske verden. Modeller kan være nyttige, men data fra den virkelige verden er naturligvis likevel det viktigste utgangspunkt for refleksjoner om klima og havis.

Det finnes mange verdifulle observasjoner av både klima og havis fra Arktis og Antarktis tilbake i tiden, men godt overblikk over begge regioner får vi først etter 1979 med fremkomsten av satellittmålinger. Så her ser vi på tiden etter 1979, som av klimapanelet IPCC karakteriseres ved dominans av menneskeskapte klimaendringer (via CO2).

Satellittobservasjonene av havis siden 1979 viser at havisen på den nordlige halvkule minsker (Figur 1), og spesielt rask går det mellom 1999 og 2008, men deretter mer sakte. Utviklingen for havisen på den sørlige halvkule er diametralt motsattt med vekst, og i stigende grad etter 2002. Summerer man de to arealene for å få den globale havisutbredelse ses denne å minske frem til 2008-2012, hvoretter den igjen vokser. I dag er det globale havisareal derfor tilbake på nivået fra omkring 1995-98, og ligger nå over gjennomsnittet for 1979-2014. Denne utvikling er med andre ord ganske komplisert og ikke svarende til det som klimamodellene forutsier.

Lufttemperatur i de to polområder (Figur 2): Satellittobservasjonene viser at temperaturen i Arktis stort sett var stabil frem til omkring 1994, hvoretter der fulgte to-tre år med relativt rask temperaturstigning. Deretter fulgte en saktere temperaturstigning til omkring 2011, før temperaturen atter går litt ned. Muligvis vil vi om to-tre år konkludere med at temperaturtoppen ble passert omkring 2011? Det er i hvertfall feil når det noen ganger hevdes at temperaturstigningen i Arktis i øyeblikket er akselererende.

I Antarktis er temperaturutviklingen annerledes. Her ses mindre periodiske temperaturvariasjoner over tid, men ingen markant temperaturendringer over hele perioden, hverken stigning eller fall. Også disse målte data avviker fra den forutsagte utviklingen i klimamodellene, hvor temperaturen burde stige ved begge poler.

Men det gjør den ikke.

Slik er det. Tiden vil vise hvordan fremtiden blir. God helg!

Nøkkelord

Se bildet større

Figur 1: Satellitt-observasjoner fra 1979 og fram til i dag.

Se bildet større

Gigur 2: Lufttemperaturen i Arktis og Antarktis fra 1979 til i dag.

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!