Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har Svalbards reiseliv blitt inkompetent?

Svalbardposten 8. januar 2016. FOTO: Faksimile

Leserinnlegg:

Har Svalbards reiseliv blitt inkompetent?

Jeg er sikker på at opplæringskontoret mer enn gjerne hjelper dere i gang, for det er klart dere kan.

Tekst:

Publisert:

Jeg leser i Svalbardposten at reiselivet ikke tør å ta imot lærlinger i reiselivsfaget fordi de ikke har den nødvendige kompetansen.

Min påstand er at hvis ikke den høyst oppegående reiselivsnæringen på Svalbard klarer å finne ut av hvordan de blir lærebedrifter, så vil heller ingen andre destinasjoner klare det.

Brunvoll i Visit Svalbard siteres og sier at: «Det er en hel prosess som må gjennomgås før man kan bli lærebedrift, og jeg er redd den kompetansen ikke finnes i Longyearbyen i dag».
Det var da en utrolig defensiv holdning!

Da jeg var direktør for Funken Hotell og Nybyen Gjestehus opprettet vi lærlingplasser for både kokker, resepsjonister og servitører. Vi visste lite om hva det ville innebære å bli en lærebedrift før vi startet, men vi tilegnet oss da den kompetansen som var nødvendig slik at vi kunne sette i gang. Det krevde litt innsats, men det var ikke rakettforskning.

Først og fremst handler lærlingeordningen om å sette opp en opplæringsplan og å la lærlingene hospitere i bedriftene. Mange destinasjoner opererer også med ordninger der lærlingene er innom flere bedrifter i læreperioden. Det måtte jo være midt i blinken for en destinasjon som Svalbard og midt i blinken for lærlingene.

Lærlingeordningen har også en samfunnsmessig side. Det handler om å ta ansvar for ny rekruttering, det handler om å gi de unge muligheter, det handler om å ta samfunnsansvar og det handler om å gi noe tilbake. Jeg er sikker på at opplæringskontoret mer enn gjerne hjelper dere i gang, for det er klart dere kan.

Hvis dere vil, da…

Tom Backe

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!