Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har Svalbards reiseliv blitt inkompetent?

Svalbardposten 8. januar 2016. FOTO: Faksimile

Leserinnlegg:

Har Svalbards reiseliv blitt inkompetent?

Jeg er sikker på at opplæringskontoret mer enn gjerne hjelper dere i gang, for det er klart dere kan.

Tekst:

Publisert:

Jeg leser i Svalbardposten at reiselivet ikke tør å ta imot lærlinger i reiselivsfaget fordi de ikke har den nødvendige kompetansen.

Min påstand er at hvis ikke den høyst oppegående reiselivsnæringen på Svalbard klarer å finne ut av hvordan de blir lærebedrifter, så vil heller ingen andre destinasjoner klare det.

Brunvoll i Visit Svalbard siteres og sier at: «Det er en hel prosess som må gjennomgås før man kan bli lærebedrift, og jeg er redd den kompetansen ikke finnes i Longyearbyen i dag».
Det var da en utrolig defensiv holdning!

Da jeg var direktør for Funken Hotell og Nybyen Gjestehus opprettet vi lærlingplasser for både kokker, resepsjonister og servitører. Vi visste lite om hva det ville innebære å bli en lærebedrift før vi startet, men vi tilegnet oss da den kompetansen som var nødvendig slik at vi kunne sette i gang. Det krevde litt innsats, men det var ikke rakettforskning.

Først og fremst handler lærlingeordningen om å sette opp en opplæringsplan og å la lærlingene hospitere i bedriftene. Mange destinasjoner opererer også med ordninger der lærlingene er innom flere bedrifter i læreperioden. Det måtte jo være midt i blinken for en destinasjon som Svalbard og midt i blinken for lærlingene.

Lærlingeordningen har også en samfunnsmessig side. Det handler om å ta ansvar for ny rekruttering, det handler om å gi de unge muligheter, det handler om å ta samfunnsansvar og det handler om å gi noe tilbake. Jeg er sikker på at opplæringskontoret mer enn gjerne hjelper dere i gang, for det er klart dere kan.

Hvis dere vil, da…

Tom Backe

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!