Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hadde pomorene med barn?

Og kanskje kvinner også?

Tekst:

Publisert:

Sitat fra Svalbardposten nr. 30/1. august 2014 om «Lærsålen fra Skolteneset» skrevet av IlonaWisniewska: «Da den 12 centimeter lange sålen dukket opp spurte jeg for spøk min kollega, Sander Solnes: Hadde pomorene kvinner og barn på sine stasjoner?»

«Selvfølgelig hadde de ikke det.»

Kan man være så skråsikker på det?

For flere år siden leste jeg at forskere hadde funnet restene av en ku-skalle/et ku-kranium under utgravinger i møddingen utenfor en gammel russisk fangststasjon et eller annet sted på Svalbard. Et kranium av ei ku!? Hvorfor i all verden har skallen av ei ku havnet på en russisk fangststasjon på Spitsbergen?

De hadde neppe med hodet av ei ku som proviant. Kuhodet er vel absolutt en av de delene av et kuslakt som er minst «matnyttig». Masse bein og lite kjøtt. Tungt og digert. Og lite mat.

I den grad de brakte med seg storfekjøtt som en del av provianten for et år eller to, så tok de vel helst med de mest matrike delene av slaktet, lår og bog og rygg og slikt. Ikke et hode!

Eller kanskje tok de med heile kua, levende? For å ha fersk mat så lenge som mulig utover ettersommeren og høsten? Kua kunne nok leve noen uker utover i august, og kanskje september også, ved å beite på det som fantes rundt stasjonen eller i fjæra. Når de så slaktet den, kunne de nytte ut både blod og innmat, heile skroget og alle ekstremitetene, til og med hodet. I så fall kan restene av et kuhode gi mening.

Eller kan det tenkes at de hadde med ei levende ku for å få fersk melk så lenge utover høsten som overhode mulig? De voksne og erfarne pomorene hadde neppe stort behov for melk til seg selv. De drakk nok sin chai uten både sukker og melk. Men kan det tenkes at der var barn på stasjonen, barn som burde få i seg melk så lenge som mulig? I så fall vil jo også den lille skosålen gi mening.

Og var der barn så var der kanskje kvinner også?

Noen av de russiske fangstgruppene til Svalbard var ganske tallrike, kanskje så mange som et 20-talls mennesker. Er det utenkelig at der blant disse også var ei kvinne eller to, eller et barn? Et barn som fulgte med sine foreldre, og en kvinne til å gjøre forefallende arbeid innendørs, såkalt «indretjeneste»?

Det må være lov for en legmann å fantasere og å spekulere. Både omkring en skosåle for et barn og omkring et kranium av ei ku. Begge deler funnet på Svalbard. Og er det nå bare fantasi, så kunne det kanskje her være stoff til en ny og fantasifull svalbardserie av for eksempel Ellinor Rafaelsen. Ideen er gratis.

Hallvard Holm

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!