Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gratis skolemat for alle

Gratis skolemat vil øke læreevnen og utjevne sosiale forskjeller, skriver forfatteren av artikkelen. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Gratis skolemat for alle

Hvorfor kan ikke alle elever i norsk skole tilbys gratis skolemat?

Tekst:

Publisert:

Gratis skolemat er et av de tiltakene mange mener og tror kunne fått stor positiv innvirkning på elevenes trivsel og læring i skolen.

Forsking viser at skolemat har positiv innvirkning på elevene, hovedsakelig ved at de klarer å holde konsentrasjonen oppe hele skoledagen. Ernæringsfysiolog Vibeke Østberg har sagt: «Regelmessig inntak av næringsrik mat er en forutsetning for god læring. Og enda viktigere er det for barn enn voksne, fordi barn har små energilagre.» Hvis man ikke får i seg den næringen man trenger i løpet av dagen, kan det bli vanskelig å følge med i timene for mer eller mindre alle elever. Prøveprosjekter har vist at både lærere og foreldre er fornøyde med skolematordninger, ikke bare elevene.

På skolen jeg går på hadde vi et to-ukers prøveprosjekt med et varmt måltid hver dag. Jeg opplevde at elevene hadde en tendens til å være mer muntre i friminuttene, og at stemningen generelt var bedre. Jeg mener også at nesten hele klassen fulgte bedre med i timene, og virket mer interesserte.

Undersøkelser har vist at seks av ti ungdommer ikke spiser sunt nok eller mat nok til å holde konsentrasjonen oppe en hel skoledag. Hvis alle hadde fått skolemat, tror jeg man fort ville oppdaget at elevene konsentrerte seg bedre i timene og at de hadde vist mer interesse for fagene, ettersom det var dette jeg observerte da vi hadde et slikt prøveprosjekt.

Gratis skolemat vil også bidra til å utjevne sosiale forskjeller blant elevene. En del barn og unge får ikke den oppfølgingen de trenger om morgenene. De smører kanskje ikke matpakke, eller i verste fall spiser de ikke engang frokost. I de tilfellene elevene ikke spiser i det hele tatt i løpet av skoledagen, legger lærerne merke til at disse elevene har dårligere konsentrasjon enn medelevene.

Men hvorfor er det så vanskelig å gi elevene skolemat? I Sverige har man hatt gratis skolemat siden 1940-tallet. Det henger ikke på greip for meg at Norge, som er et av verdens rikeste land, da ikke har råd til å tilby dette. Det er Norges framtid man snakker om. Dersom Norge ikke har råd til skolemat kunne de f.eks. brukt mindre penger på barnetrygd, med tanke på at skolemat hovedsakelig går til barn og unge. Det sies jo at den viktigste resursen for Norge i framtiden er arbeidskraft, da burde man jo investere litt mer i den.

Elevene i den norske skolen har ventet lenge nok. Gratis skolemat for alle elever er noe vi trenger nå.

Peder Ringheim,
9. trinn v/Longyearbyen skole

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!