Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gode posttjenester

"Ved full liberalisering av brevposten, risikerer vi en konkurranse som vil tvinge frem dårligere posttjenester for folk og næringsliv, spesielt i distriktene."

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2014 kl 14:47

En viktig del av norsk politikk har vært at man skal ta hele vårt langstrakte land i bruk. En forutsetning for dette er selvfølgelig god infrastruktur, blant annet posttjenester som er like, enten man bor i Longyearbyen, Tromsø, Stjørdal eller på Majorstua. Enhetsportoen (samme porto over hele landet) har vært en bærebjelke for å sikre nettopp dette viktige distriktspolitiske virkemiddelet.

Statsråd Vidar Helgesen (H) er bestemt på at posten skal liberaliseres. Fri konkurranse og EUs tredje postdirektiv skal innføres, koste hva det koste vil. Til tross for at han har flertallet av det norske folk og nær sagt hele Distrikts-Norge, inkludert flertallet av landets ordførere og lokalpolitikere, mot seg. Utviklingen i land som har åpnet for konkurranse viser at liberalisering er feilslått politikk. Tenk deg for eksempel Nederland, med tre ganger flere innbyggere enn Norge og et areal som er mindre enn noen av våre fylker, klarer ikke å opprettholde fungerende posttjenester. Resultatet av noen år med fri konkurranse.

Ved full liberalisering av brevposten, risikerer vi en konkurranse som vil tvinge frem dårligere posttjenester for folk og næringsliv, spesielt i distriktene. Konkurransen vil kun komme i de tettest befolkede områdene av Norge, og det betyr i realiteten i Oslo-området. Der bor halvparten av befolkningen og det er der postdistribusjon er lønnsom. Taperne blir dermed de som er avhengige av gode og forutsigbare posttjenester utenfor dette området.

Til og med EU selv tviler. Nylig har EU-kommisjonen lagt fram en rapport som konkluderer med at både posttjenestene og arbeidstakernes rettigheter er svekket av liberaliseringen. Her hjemme har Tidligvarslingsutvalget i Utenriksdepartementet advart den norske regjeringen mot utviklingen.

Høyre og Frp hevder ufortrødent at de vil sørge for gode posttjenester i hele landet ved å subsidiere den brevposten som er ulønnsom. Men hva er logikken i å innføre en konkurranse som vil føre til at staten, og til syvende og sist, skattebetalerne, du og jeg, sitter igjen med regninga?


Asle Ramfjord
Distriktstillitsvalgt, Postkom

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!