Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Minneord

Geir Aasebøstøl til minne

Geir Aasebøstøl til minne

Tekst:

Publisert:

Geir Aasebøstøl har vært en kollega og arbeidskamerat i Norsk Polarinstitutt i lengre og kortere perioder siden tidlig på 1990-tallet. Han begynte i Ny-Ålesund, men har senere også hatt arbeidsplass i Tromsø og Longyearbyen. De siste årene har han hatt permisjon for å jobbe med båten sin og filmproduksjon.

Geir hadde ofte sterke meninger og stod for dem. Det han trodde på, svek han aldri. Det var ikke alltid like populært hos alle, men han ville bare godt. Jeg vil huske Geir som snill og hjelpsom.

Blant hans aller sterkeste følelser var kjærligheten til Svalbard og øygruppens natur. De siste årene ble dette blandet med en uro og fortvilelse over det han selv så skjedde med naturen rundt seg.

Noen dager før Geir gikk bort, fløy vi til Longyearbyen sammen. Han hadde nok en gang vært en periode på sykehus, men det var en glad Geir. Hele hans kropp hoppet da han brøt ut i sin brummende latter. Vi snakket en del om motgangen med helsen, men, som han pleide, førte Geir samtalen over til å se framover. Filmprosjektet som Geir følte var viktigere enn noen gang: å fortelle verden om det som skjer i Arktis. Dette må bare gjøres.

Vi snakket også om gleden med å få komme tilbake til Svalbard. Det var godt å få komme opp.

Geir fortjener stor respekt for at han uten å vakle jobbet videre for naturen til tross for gjentatt motgang med sin helse. Geir fortjener stor respekt for at han fikk sin båt til Svalbard; et storslagent prosjekt mot mange odds, men det ble fullført takket være enorm viljekraft. Vi beundrer hans sterke, følelsesladde engasjement for Svalbard. Vi beundrer hans usvikelige vilje til å spre kunnskap til verden om hva som skjer med miljøet på Svalbard.

Vi kan ikke gjøre slik som Geir; vi har ikke all hans erfaring. Men vi skal spre kunnskap slik som Geir ønsket. Vi finner varme og inspirasjon til dette ved å minnes: viljekraften, engasjementet, lidenskapen og godheten.

Vi lyser fred over Geirs minne.

Kim Holmén, Internasjonal direktør ved
Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Leserinnlegg

Diskusjon, ikke taushet

Debatt: I en tid hvor Longyearbyen skal igjennom en krevende omstilling, bør debatten om grunnforvaltningen løftes opp på lokalpolitisk nivå, i stedet for å legges lokk på.

Tilbakevendende kamp  eller samfunnsutvikling?

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske misforstår lokaldemokratiets rolle i det han ber om ro rundt spørsmålet om grunnforvaltningen i Longyearbyen.

Arrangementsturisme i Longyearbyen

Debatt: Innovasjon Norge har arrangementsturisme som ett av sine satsingsområder, og i den siste Svalbard-meldingen vises det til potensialet som ligger i koblingen mellom kultur og reiseliv også lokalt. I Longyearbyen er vi nå i gang med festivalsesongen, og vi ser beviselig den effekten et levende...

Store Norske må forstå sin rolle

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, har misforstått Store Norskes forvaltningsrolle i det han ber om politikernes taushet.

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!