Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frostrøykens liv

Kald fjord: Innsenderen skriver om frost­røyk, som her på Adventfjorden forrige søndag. FOTO: Anders Fjellestad

Frostrøykens liv

Frostrøykens liv

Tekst:

Publisert:

Frostrøyk over Adventfjorden. Kan frostrøyk fremmes av kraftverket? Ja. Kan den sjenere fly? Kun ved kraftig vind og meget lav lufttemperatur.

Frostrøyk er vann fordampet inn i kald luft. Dampen fortettes straks til tåke fordi den størst mulige andel vanndamp i lufta minker med temperaturen. Med vinden øker intensiteten i fordampningen, men også oppblandingen med luft tiltar.

Å fordampe krever energi, varme. Den åpne fjorden, samt kraftverkets varme kjølevann, er både vann- og varmekilde.

Om vinden ikke er sterk, vil drivende skoddefaner over Hotellneset tynnes ut etter kort vei. Det avsettes rim. Årsak: Størst mulige damptrykk på den kalde bakken er lavere enn dråpenes trykk i overflaten. Dampen flyter i retning av lavere trykk slik beslag på kalde glassruter viser. Dalende dråper eller krystaller av is opptrer om kaldere luft blandes inn i frostrøyken, slik at ytterligere vanndamp fortettes til tyngre partikler.

Om vinden er kraftig og temperaturen meget lav, blir fordampingen intens. Frostrøyken får stor konsentrasjon og inntar et betydelig volum. Da kan hele Hotellneset hylles inn i dis ved krystallfragmenter av is.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!