Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Frostrøykens liv

Kald fjord: Innsenderen skriver om frost­røyk, som her på Adventfjorden forrige søndag. FOTO: Anders Fjellestad

Frostrøykens liv

Frostrøykens liv

Tekst:

Publisert:

Frostrøyk over Adventfjorden. Kan frostrøyk fremmes av kraftverket? Ja. Kan den sjenere fly? Kun ved kraftig vind og meget lav lufttemperatur.

Frostrøyk er vann fordampet inn i kald luft. Dampen fortettes straks til tåke fordi den størst mulige andel vanndamp i lufta minker med temperaturen. Med vinden øker intensiteten i fordampningen, men også oppblandingen med luft tiltar.

Å fordampe krever energi, varme. Den åpne fjorden, samt kraftverkets varme kjølevann, er både vann- og varmekilde.

Om vinden ikke er sterk, vil drivende skoddefaner over Hotellneset tynnes ut etter kort vei. Det avsettes rim. Årsak: Størst mulige damptrykk på den kalde bakken er lavere enn dråpenes trykk i overflaten. Dampen flyter i retning av lavere trykk slik beslag på kalde glassruter viser. Dalende dråper eller krystaller av is opptrer om kaldere luft blandes inn i frostrøyken, slik at ytterligere vanndamp fortettes til tyngre partikler.

Om vinden er kraftig og temperaturen meget lav, blir fordampingen intens. Frostrøyken får stor konsentrasjon og inntar et betydelig volum. Da kan hele Hotellneset hylles inn i dis ved krystallfragmenter av is.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Peder Åsmund Pedersen til minne

Peder Åsmund var en av de første som ble født under overvintring på Svalbard.

Jeg er for en frisk natur og har alltid sett på meg selv som en isbjørnambassadør. Nå er jeg også blitt en ulveambassadør!

Etablering av næringshytter og midlertidige innretninger i reiselivet

Svalbard Husky AS som en ønsket virksomhet på Svalbard, ser oss ikke i stand til å kunne møte kriteriene til en søknad nå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!