Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fremmed fugl

FOTO: Faksimile: Svalbardposten nummer 35

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

Tekst:

Publisert:

Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord. Den kunne skylde seg selv, for den hadde vært både aggressiv og truende. Det beste var å få fanget «fuglejævelen», og plassere den i en skuterkasse for sikkerhets skyld.

Tilfeldighetene ville det slik at fuglen døde av utmattelse og mangel på næring kort tid etter. (En mulig forklaring på utfallet). Han som dekket saken mente at det var «helt greit at den døde», slik at det ble trygt å ferdes på Svalbard igjen.

Det sies at man ikke skal skrive noe i affekt, men jeg håper det kan være en forklaring på hvordan denne historien er beskrevet. Her er det voksne mennesker som indirekte tar livet av en stresset og avmagret fugl, og i tillegg fremstiller dette som legitimt.

En tanke som dukker opp, kunne en veterinær sett på fuglen og eventuelt gitt denne en form for næring, da hadde det kanskje vært tid til å finne en bedre løsning på det hele. Oppholdet i en kald og mørk skuterkasse gjorde antagelig ikke situasjonen bedre.

Det er ikke noen stor sak at en fugl dør. Dette handler mest om holdninger og hvilke signaler som sendes ut til de som kan lese. Dette kunne ha vært en god historie dersom den var fortalt med hjertet, det var den dessverre ikke!

Knut E. Birkeland
Longyearbyen, 20. september 2016

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!