Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fred og kjærlighet

Man bør ikke bli sjokkert over det vi viste på scenen i kulturhuset, skriver forfatterne i dette leserbrevet, som svar på Svalbardpostens anmeldelse sist uke (bildet). FOTO: Faksimile

Fred og kjærlighet

Fred og kjærlighet

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2013 kl 10:57

«Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil», sang Politimester Bastian i en stor Thorbjørn Egnerforestilling som undertegnede satte opp i kulturhuset i høst. For barn og med barn. Det samme budskapet hadde ungdommene som 9. februar hadde premiere på den utfordrende musikalen «Hair». Bakteppet var et ganske annet enn Karde­momme by; vi var i USA under Vietnamkrigen, der de unge engasjerte seg strekt i kampen mot krig.

Les Svalbardpostens anmeldelse her.

Svalbardposten kritiserer språkbruken i forestillingen, samt at den handler om dop og fri sex. Anmelderen mener at vi burde valgt en annen musikal som ungdommene kjenner seg mer igjen i. Hadde han vært vikar i ungdomsskolen en halv dag, ville han blitt kjent med et vokabular som er langt grovere enn de ordene vi har valgt å ta bort fra forestillingen. Etter å ha sett en episode av «Sex og singelliv», eller en hvilken som helst musikkvideo på You Tube, bør man ikke bli sjokkert over det vi viste på scenen i kulturhuset. Det er naivt å tro at dagens ungdom ikke eksponeres for dette hvor enn de snur seg i dagens samfunn.

Det er helt legitimt av en journalist å spørre seg hvorfor vi valgte akkurat denne forestillingen, men å påstå at det bare er i Longyearbyen vi er så vågale å sette opp «Hair», blir nesten å undervurdere befolkningen her. En rask telefon til Norsk Teaterråd kunne fortalt ham at kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i Bømlo, Hedmark, Moss, Vågen og Fyllingsdalen har satt opp «Hair» de siste to årene, uten den kritikken og det raseriet anmelderen refererer til. Vi må nok tilbake til 1970-tallet for å finne de reaksjonene.

Vi opplevde Longyearbyens ungdom fra sin beste side den tiden vi jobbet med dette prosjektet. De var opptatt av dans, sang, sying, scenerigging, marsjering, dokumentering, bandøving, replikkpugging, sponsoravtaler, sminking, lyd og lys. De lo og øvde og strevde med å nå vårt felles mål: en fargerik, minnerik og erfaringsrik premiere for byens befolkning. De tok imot velfortjent applaus og fikk både roser og ros.

Kanskje har vi oppnådd at byens foreldre og ungdom får et påskudd til å diskutere det som de unge står på terskelen til, eller allerede er i ferd med å utforske; nemlig både rus og seksualitet. Vi er vel ikke redde for å snakke om det? Uansett har de fått et innblikk i en historisk epoke som hverken bør forherliges eller glemmes.

Så får det heller være at Svalbardposten ønsket seg noe mere sukkersøtt og uskyldig.

Dagny Krogness og Liv Mari Schei

Longyearbyen skole

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!