Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fred og kjærlighet

Man bør ikke bli sjokkert over det vi viste på scenen i kulturhuset, skriver forfatterne i dette leserbrevet, som svar på Svalbardpostens anmeldelse sist uke (bildet). FOTO: Faksimile

Fred og kjærlighet

Fred og kjærlighet

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2013 kl 10:57

«Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil», sang Politimester Bastian i en stor Thorbjørn Egnerforestilling som undertegnede satte opp i kulturhuset i høst. For barn og med barn. Det samme budskapet hadde ungdommene som 9. februar hadde premiere på den utfordrende musikalen «Hair». Bakteppet var et ganske annet enn Karde­momme by; vi var i USA under Vietnamkrigen, der de unge engasjerte seg strekt i kampen mot krig.

Les Svalbardpostens anmeldelse her.

Svalbardposten kritiserer språkbruken i forestillingen, samt at den handler om dop og fri sex. Anmelderen mener at vi burde valgt en annen musikal som ungdommene kjenner seg mer igjen i. Hadde han vært vikar i ungdomsskolen en halv dag, ville han blitt kjent med et vokabular som er langt grovere enn de ordene vi har valgt å ta bort fra forestillingen. Etter å ha sett en episode av «Sex og singelliv», eller en hvilken som helst musikkvideo på You Tube, bør man ikke bli sjokkert over det vi viste på scenen i kulturhuset. Det er naivt å tro at dagens ungdom ikke eksponeres for dette hvor enn de snur seg i dagens samfunn.

Det er helt legitimt av en journalist å spørre seg hvorfor vi valgte akkurat denne forestillingen, men å påstå at det bare er i Longyearbyen vi er så vågale å sette opp «Hair», blir nesten å undervurdere befolkningen her. En rask telefon til Norsk Teaterråd kunne fortalt ham at kulturskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i Bømlo, Hedmark, Moss, Vågen og Fyllingsdalen har satt opp «Hair» de siste to årene, uten den kritikken og det raseriet anmelderen refererer til. Vi må nok tilbake til 1970-tallet for å finne de reaksjonene.

Vi opplevde Longyearbyens ungdom fra sin beste side den tiden vi jobbet med dette prosjektet. De var opptatt av dans, sang, sying, scenerigging, marsjering, dokumentering, bandøving, replikkpugging, sponsoravtaler, sminking, lyd og lys. De lo og øvde og strevde med å nå vårt felles mål: en fargerik, minnerik og erfaringsrik premiere for byens befolkning. De tok imot velfortjent applaus og fikk både roser og ros.

Kanskje har vi oppnådd at byens foreldre og ungdom får et påskudd til å diskutere det som de unge står på terskelen til, eller allerede er i ferd med å utforske; nemlig både rus og seksualitet. Vi er vel ikke redde for å snakke om det? Uansett har de fått et innblikk i en historisk epoke som hverken bør forherliges eller glemmes.

Så får det heller være at Svalbardposten ønsket seg noe mere sukkersøtt og uskyldig.

Dagny Krogness og Liv Mari Schei

Longyearbyen skole

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!