Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Foreninger, trivsel og livskvalitet

Trivsel i vannet: Svalbard Turn sørger for trivsel og fortjener støtte, skriver forfatteren av innlegget. Bildet er fra det årlige svømmestevnet Julesvøm. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Leserinnlegg:

Foreninger, trivsel og livskvalitet

VALG 2015: De er en viktig garantist for trivsel, livskvalitet og folkehelse for befolkningen i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Vi lever et godt liv her nord. En av grunnene til dette er det store mangfoldet av ulike aktiviteter som tilbys innen kultur, idrett og friluftsliv. Ingen andre små samfunn med rundt 2000 innbyggere er i nærheten av å ha et tilsvarende tilbud, og Svalbard Turn er en viktig bidragsyter til dette mangfoldet av aktiviteter.

Svalbard Turn er noe langt mer enn et idrettslag. De er en viktig garantist for trivsel, livskvalitet og folkehelse for befolkningen i Longyearbyen. Med over 800 medlemmer er de den største «bedriften» i byen, med full aktivitet alle ukedager og kvelder.

Styret i Svalbard Turn har utfordret oss politikere på to områder i forkant av valget. De ønsker:

  • Å bli hørt i relevante spørsmål som angår idrett og fritid for innbyggerne i Longyearbyen.
  • Forutsigbare økonomiske rammevilkår. De må planlegge aktiviteter fra år til år basert på den årlige tildelingen av korkpenger. Størstedelen av tildelingen går tilbake til lokalstyret som husleie for Svalbardhallen.

Det er flere organisasjoner enn Svalbard Turn som sørger for trivsel og tilbyr ulike fritidsaktiviteter, så hva med å etablere et felles råd hvor de som jobber med idrett, friluftsliv og andre fritidsaktiviteter kan samles – i en mer direkte og forpliktende dialog med lokalstyret?

Svalbard Turn må hvert år søke korkpengeordningen for å sikre midler til drift, blant annet for å kunne betale lokalstyret husleie i Svalbardhallen. Dette synes vi låter tungvint. Det må være mulig å komme frem til en ordning hvor Svalbard Turn sikres en fast årlig overføring til basisdrift som gir forutsigbarhet og enda bedre muligheter til å gi oss innbyggere et godt fritidstilbud. Det vil forenkle prosessen for alle parter uten at det øker belastningen av korkpengepotten.

For å oppsummere, Svalbard venstre vil:

  • Etablere et råd hvor idretten, friluftslivet og andre frivillige organisasjoner som jobber for trivsel og livskvalitet kan få en samlet stemme i dialogen med Longyearbyen lokalstyre.
  • Sikre Svalbard Turn økt økonomisk forutsigbarhet gjennom faste årlige overføringer, slik at de kan planlegge mer langsiktig.

Vi ønsker også å se på om det kan ligge samhandlingsmuligheter mellom Svalbard Turn, skole/SFO og barnehage ved å organisere dagaktiviteter til barn. Vi tror det er rom for spennende tenkning her, både for å øke aktivitetsnivået til barna, for tjenestesalg fra Svalbard Turn og i forhold til å utnytte kapasiteten i Svalbardhallen.

Dette er veldig konkrete spørsmål som vi i Svalbard Venstre gjerne vil måles på – om du med din stemme gir oss tilstrekkelig tyngde i lokalstyret etter valget.

Eirik Berger
Svalbard Venstre

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!