Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Feil fra Arbeiderpartiet

Slår tilbake: Monica Mæland svarer Ap-leder Øyvind Snøbsøer i boligsaken FOTO: Christopher Engås

Leserinnlegg:

Feil fra Arbeiderpartiet

Dessverre benyttet ikke Arbeiderpartiet sin regjeringstid på å forberede Svalbard på endringer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.03.2016 kl 23:10

I et innlegg i Svalbardposten 25. februar skriver leder av Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer, at «næringsministeren bremser utviklingen i Longyearbyen». Denne påstanden stemmer selvfølgelig ikke.

Svalbardsamfunnet står overfor store utfordringer, det er vi alle klar over. Dessverre benyttet ikke Arbeiderpartiet sin regjeringstid på å forberede Svalbard på endringer.

Store Norske opplever tøffe tider, og det vil bli ytterligere nedbemanninger i løpet av våren. Vi ser nå et behov for å sette rammene for den videre utviklingen av samfunnet på Svalbard. Derfor har regjeringen satt i gang arbeidet med en egen stortingsmelding om Svalbard, som skal legges frem våren 2016. I tillegg foreslo regjeringen i november å bevilge 50 millioner kroner til arbeidsplasser og omstilling i Longyearbyen. Dette ble vedtatt av Stortinget før jul.

Snibsøers kritikk i Svalbardposten går ut på at Store Norske Boliger, som en betydelig eiendomsaktør i Longyearbyen, tar seg altfor godt betalt. Snibsøer viser til at de høye boligprisene er «en belastning for næringslivet» og «gjør det vanskelig å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft» også videre. Han krever at jeg rydder opp og sørger for at Store Norske Boliger begynner å føre en annen pris- og utleiepolitikk.

Men, som Snibsøer helt sikkert er klar over, så er det ikke departementet som regulerer prissettingen på utleie av Store Norskes boliger. Det er en sak for selskapet, slik det også var da Arbeiderpartiet satt i regjering.
Jeg forventer imidlertid at selskapet håndterer dette ut fra forretningsmessige hensyn, og til det beste for selskapet og samfunnet i Longyearbyen.
Regjeringen er opptatt av å legge til rette for en stabil norsk bosetting på Svalbard. Derfor har vi bedt om Stortingets samtykke til å finansiere driftshvile i Svea og i Lunckefjell, og to skift i Gruve 7. Dette gir mulighet for en gjenopptakelse av produksjonen dersom markedsforholdene bedrer seg og det bidrar til å opprettholde en viss aktivitet.

Regjeringen fremmet i februar i år et forslag for Stortinget om at Store Norske tilføres 112 millioner kroner i 2016, og ytterligere årlige bevilgninger på 144 millioner kroner i inntil tre år fra og med 2017 for å muliggjøre driftshvile. Selskapet ble også tilført 500 millioner kroner i 2015 i forbindelse med at staten kjøpte grunneiendommer og ga lån. Denne regjeringen har derfor prioritert Svalbard mer enn noen annen regjering tidligere.

Men skal vi klare å opprettholde bosettingen er det behov for nye arbeidsplasser innenfor andre næringer enn kull. De 50 millioner kronene som går til omstilling på Svalbard skal legge til rette for å finne nye næringsveier som gjør at vi kan beholde bosettingen i Longyearbyen.

Snibsøers påstand om at jeg er med på å bremse utviklingen i Longyearbyen faller dermed på sin egen urimelighet.Næringsminister Monica Mæland

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!