Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fare for svekket suverenitet

"Vi trenger alle gode krefter for å utvikle framtidas næringsliv på Svalbard."

Tekst:

Publisert:

Russiske myndigheter har denne uken utfordret norsk suverenitet på Svalbard. Dette skjer samtidig som mange tar til orde for å avvikle kullgruvedriften og dermed fjerne viktig livsgrunnlag for lokalsamfunnet. I denne sammenheng mener YS-forbundet Negotia det er nødvendig å sette søkelys på arbeidsmarkedet på Svalbard.

Svalbard er spesielt ikke bare for Norge, men globalt blant annet i sikkerhetspolitisk, miljømessig og forskningsmessig sammenheng. For å sikre norsk suverenitet er det nødvendig at vi klarer å opprettholde et livskraftig lokalsamfunn. Da trenger vi arbeidsplasser. Negotia organiserer relativt mange arbeidstakere på Svalbard, og har sett hvordan utfordringer i kullgruvedriften allerede har gitt utslag i avvikling av arbeidsplasser. Fortsatt er Store Norske en viktig hjørnesteinsbedrift. For å sikre lokalsamfunnet framover må vi både se på mulighet for videreføring av kullgruvedriften, men også utvikling av andre og nye næringer.

De som bor på Svalbard er like opptatt av klima og miljø som alle andre. Vi tror kanskje de er enda mer bevisst på det ettersom de bor midt i denne vakre, sårbare og spesielle naturen. Negotia mener derfor det er forsvarlig med kullgruvedrift på Svalbard, så lenge vi fortsetter å stille strenge miljøkrav. Samtidig mener Negotia det er viktig å tenke langsiktig og videreutvikle andre næringer som kan sikre livskraftig Svalbardsamfunn. Vi ser allerede positiv vekst i turismen, som er og fortsatt må drives innenfor fornuftige miljømessige krav og forskrifter. Videre bør det være muligheter knyttet til marin aktivitet og annen forskning og utvikling. Det som kreves er gode rammebetingelser. Eksempelvis: Dersom vi skal kunne videreutvikle turistnæringen er vi avhengig av regelmessige og gode flyforbindelser til fastlandet. De er i dag gode, men med økt arbeidsledighet og påfølgende fraflytting er det fare for at det tilbudet reduseres.

Vi trenger alle gode krefter for å utvikle framtidas næringsliv på Svalbard. Det er viktig for bosetting og tilstedeværelse på Svalbard og for å sikre fortsatt norsk suverenitet. Negotia ønsker å bidra aktivt, og er opptatt av at både myndigheter og næringsliv også bidrar. For dette spesielle området er det ingen tvil om at myndighetene bærer et særskilt ansvar. Vi vil derfor utfordre regjeringen til å ta initiativ til en egen arbeids- og næringspolitisk konferanse for Svalbard; fortrinnsvis i Longyearbyen. Vi lover å bidra aktivt både i planleggingen, gjennomføringen og aktiv tilstedeværelse!

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!