Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et spark nedover

Arnt Vegar Jensen mener Svalbardposten var urimelig mot Taste of Thai i utgave nummer 37/16. FOTO: Faksimile: Svalbardposten 37/16

Et spark nedover

«Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2016 kl 09:49

Jeg er en av mange som setter stor pris på vår gode lokalavis Svalbardposten. Vi er virkelig velsignet som har en så god lokalavis, med høy standard på journalistene.

Det jeg derimot ikke lot meg imponere over var lokalavisas forside fredag 23/9. “Må dra fra byen”. Jeg oppfattet det som et fullstendig karakterdrap på en liten arbeidsgiver, “Taste Of Thai”. Det fremstår som denne arbeidsgiveren deporterer 2 utenlandske arbeidstagere etter å ha utnyttet dem.

Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden.

Svalbardposten har en viktig funksjon med å sette søkelys på kritiske forhold i lokalsamfunnet. Under Birger Amundsens ledelse sparket avisa oppover og stadig utfordret lokale makthavere. (Det må bare lokale makthavere regne med og finne seg i.) Men den nevnte forsiden 23/9 var et spark nedover.

Et spark nedover mot en liten arbeidsgiver som jobber beinhardt for å skape sitt eget levebrød. En liten arbeidsgiver som bidrar med å skape mangfold i byens restaurant-tilbud. Derfor blir jeg bare trist når de “henrettes” i full offentlighet, spesielt når det ikke foreligger skikkelig belegg.

Det er ikke helt risikofritt for en utenlandsk borger og ta opphold på Svalbard. Svalbard kan gi folk muligheter de ikke har i sitt hjemland. Men dessverre er verden for stor og Svalbard for liten til at alle kan utnytte den muligheten Svalbards manglende utlendingslov åpner for.

Utenlandske arbeidstagere som bosetter seg i Longyearbyen, uten å bo i Norge først, har ikke nødvendigvis de samme rettigheter som borgere på fastlandet. Har man ikke en jobb, tilgjengelige midler eller et sted å bo, så er det vanskelig å oppholde seg her særlig lenge. Det ligger god informasjon om dette på mange språk, inkludert thai, på nettsidene til Sysselmannen.

Kynisk samfunn? Kanskje. Men uten gyldighet av utlendingsloven og fravær av lovverk for sosiale tjenester, så er det engang slik samfunnet her fungerer. Hvis en utenlandsk arbeidstager ansettes på prøvetid, og det ikke fungerer, så må arbeidsgiver ta et valg. Deporterer man da noen ved å ikke tilby forlenget kontrakt? Nei, det er en konsekvens av hvordan regelverket fungerer på Svalbard.

Foregår sosial dumping i Longyearbyen? Det får bli fagforeninger og arbeidstilsynets oppgave å  avdekke. Men at mange utenlandske borgere har måttet dra fra øya fordi at de har mistet en jobb, eller ikke fått en jobb, det er ikke nytt. slik er systemet konstruert for å fungere. Enten man liker det eller ikke. Så får politikere mene noe om det, hvis de ønsker.

Jeg ble oppriktig trist på vegne av arbeidsgiver etter å ha lest denne forsiden og føler at de ble hengt ut på vegne av det noen kanskje mener er et kynisk samfunn. Jeg har absolutt ingen tro på at Wiggo Lund, som bidrar masse i dette lokalsamfunnet, har noe ønske om å utnytte andre mennesker og er helt sikker på at han rydder opp i eventuelle misforståelser her.

Arnt Vegar Jensen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!