Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Et spark nedover

Arnt Vegar Jensen mener Svalbardposten var urimelig mot Taste of Thai i utgave nummer 37/16. FOTO: Faksimile: Svalbardposten 37/16

Et spark nedover

«Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2016 kl 09:49

Jeg er en av mange som setter stor pris på vår gode lokalavis Svalbardposten. Vi er virkelig velsignet som har en så god lokalavis, med høy standard på journalistene.

Det jeg derimot ikke lot meg imponere over var lokalavisas forside fredag 23/9. “Må dra fra byen”. Jeg oppfattet det som et fullstendig karakterdrap på en liten arbeidsgiver, “Taste Of Thai”. Det fremstår som denne arbeidsgiveren deporterer 2 utenlandske arbeidstagere etter å ha utnyttet dem.

Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden.

Svalbardposten har en viktig funksjon med å sette søkelys på kritiske forhold i lokalsamfunnet. Under Birger Amundsens ledelse sparket avisa oppover og stadig utfordret lokale makthavere. (Det må bare lokale makthavere regne med og finne seg i.) Men den nevnte forsiden 23/9 var et spark nedover.

Et spark nedover mot en liten arbeidsgiver som jobber beinhardt for å skape sitt eget levebrød. En liten arbeidsgiver som bidrar med å skape mangfold i byens restaurant-tilbud. Derfor blir jeg bare trist når de “henrettes” i full offentlighet, spesielt når det ikke foreligger skikkelig belegg.

Det er ikke helt risikofritt for en utenlandsk borger og ta opphold på Svalbard. Svalbard kan gi folk muligheter de ikke har i sitt hjemland. Men dessverre er verden for stor og Svalbard for liten til at alle kan utnytte den muligheten Svalbards manglende utlendingslov åpner for.

Utenlandske arbeidstagere som bosetter seg i Longyearbyen, uten å bo i Norge først, har ikke nødvendigvis de samme rettigheter som borgere på fastlandet. Har man ikke en jobb, tilgjengelige midler eller et sted å bo, så er det vanskelig å oppholde seg her særlig lenge. Det ligger god informasjon om dette på mange språk, inkludert thai, på nettsidene til Sysselmannen.

Kynisk samfunn? Kanskje. Men uten gyldighet av utlendingsloven og fravær av lovverk for sosiale tjenester, så er det engang slik samfunnet her fungerer. Hvis en utenlandsk arbeidstager ansettes på prøvetid, og det ikke fungerer, så må arbeidsgiver ta et valg. Deporterer man da noen ved å ikke tilby forlenget kontrakt? Nei, det er en konsekvens av hvordan regelverket fungerer på Svalbard.

Foregår sosial dumping i Longyearbyen? Det får bli fagforeninger og arbeidstilsynets oppgave å  avdekke. Men at mange utenlandske borgere har måttet dra fra øya fordi at de har mistet en jobb, eller ikke fått en jobb, det er ikke nytt. slik er systemet konstruert for å fungere. Enten man liker det eller ikke. Så får politikere mene noe om det, hvis de ønsker.

Jeg ble oppriktig trist på vegne av arbeidsgiver etter å ha lest denne forsiden og føler at de ble hengt ut på vegne av det noen kanskje mener er et kynisk samfunn. Jeg har absolutt ingen tro på at Wiggo Lund, som bidrar masse i dette lokalsamfunnet, har noe ønske om å utnytte andre mennesker og er helt sikker på at han rydder opp i eventuelle misforståelser her.

Arnt Vegar Jensen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!