Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Er vårt helsevesen i bakevja?

Erik Krag Jenssen FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Er vårt helsevesen i bakevja?

"Sist fredag fikk jeg, en vanligvis sindig fastboende, for første gang på lenge kaffen i vrangstrupen."

Tekst:

Publisert:

Sist fredag fikk jeg, en vanligvis sindig fastboende, for første gang på lenge kaffen i vrangstrupen da jeg leste artikkelen «Stagnert i Longyearbyen» i vår lokalavis Svalbardposten.

Kari Schrøder Hansen forlater Longyearbyen sykehus hovedsaklig på grunn av, som hun antyder, at ledelsen på Longyearbyen sykehus ikke har gitt henne tilstrekkelig mulighet for oppdatering i kirurgi og kompetanseutvikling.

Det som ikke kommer frem i nødropet er at Kari Schrøder Hansen sluttet å jobbe som kirurg allerede før hun flyttet til Longyearbyen for en del år tilbake. De siste fem årene har hun etter eget ønske jobbet som allmennlege og helsestasjonslege ved Longyearbyen sykehus.

Da er det både misvisende og synd at hun velger å fremstille Longyearbyen i media som årsak til hennes manglende kirurgiske oppdatering, og at hun skaper en engstelse i befolkningen ved å hevde at personalet ved Longyearbyen sykehus ikke oppdaterer seg.

Jeg har stor forståelse for at Kari Schrøder Hansen ikke ønsker seg tilbake til operasjonsbordet.

Uten unntak har alle de ansatte i vakttjeneste på Longyearbyen sykehus mange års erfaring fra bl.a. universitetssykehus og akuttmedisin på fastlandet, og som en avdeling under Universitetssykehuset i Tromsø, har vi til en hver tid et godt samarbeid med, og bred faglig støtte fra ulike spesialister i Tromsø, ikke minst når alvorlige tilstander krever rask stabilisering og overføring til Tromsø for avansert utredning og behandling.
Sysselmannen, Airlift med redningsmenn, et stort og avansert Røde kors hjelpekorps, sammen med akuttberedskaps-personalet på Longyearbyen sykehus, er 24 timer i døgnet parat til å rykke ut å hjelpe deg om ulykken skulle oppstå!

Så, kjære Longyearbyen beboere, om også du i forrige uke fikk kaffen i vranghals og akutt pustebesvær, så skal du vite at det året rundt sitter kvalifisert personell på vakt her i Longyearbyen, klar til å hjelpe deg med å puste. Det er ikke høyrøstede byråkrater som sitter bak et skrivebord nede i Oslo som kommer deg til unnsetning.

Men for all del, husk snublebluss, bilbelte og refleks, og gjør som mora di sier når du er på scootertur, så skal vi til gjengjeld fortsette jobben med å holde oss så faglig oppdatert som mulig!

Erik Krag Jenssen
Fastboende og overlege,
spesialist i generell kirurgi,
Longyearbyen sykehus

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!