Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Er det ikke forferdelig?

Samme hva: Robert er en del av historien her nord og blir ikke borte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2014 kl 13:35

Longyearbyen har fått en byste av en straffedømt mann «på nakken» Det kan man selvfølgelig ikke ha.

Nei, det skulle tatt seg ut. Hedre en mann, som i sitt yrkesaktive liv har vært en ettertraktet leder, med utallige styreverv. En engasjert samfunnsbygger, en leder som førte Store Norske fra å være en underskuddsbedrift til å gå med stort overskudd. En som de fleste er enige om har hatt stor (om ikke avgjørende)betydning for gruvedriften og driften av Svea Nord.

Vi kan nok ikke det! Mannen snublet nemlig på oppløpssiden. Like før målgang – i en stresset og vanskelig tid – begikk han en «forbrytelse». Han lånte penger fra en forretningsforbindelse!

Han ville investere i næringsutvikling i nord. Som han selv uttalte: Distrikts-Norge lider under mangelen på risikovillig kapital. Tiden var knapp. Han prioriterte jobben sin – og Svea Nord – og valgte det som der og da så ut til å være en fornuftig løsning. En feilvurdering? Utvilsomt!

Nå ble det mannen selv (og hans familie og venner) som fikk lide. En respektert, dyktig og populær mann ble plutselig «persona non grata» - en kriminell – en mann uten heder og ære. Vel og merke: I enkelte kretser! Interessant i grunnen å se hvordan «ulvene» aldri angriper en som står oppreist og sterk. Det er når mannen ligger nede de samler og slår til. Solidaritet, forsvar, støtte? Det er «fali det». Man kan jo risikere å tape noe selv.

Det er antakelig denne mekanismen som slår inn når det blir «for fali» å gi mannen den anerkjennelsen han fortjener for den innsatsen han faktisk har gjort. Man kan ikke gi inntrykk av at man støtter lovbrytere – ja verre enn som så – at man belønner dem!

Jeg tror imidlertid at selv det minste barn i Longyearbyen er inderlig klar over at man kan bli belønnet for noe bra man har gjort – uten at det innebærer aksept for det som var galt.

Robert Hermansen har lagt ned en betydelig innsats her nord. Både han og bysten (som har stått her i flere år allerede) fortjener bedre enn denne politiske korrektheten og – i mine øyne – feigheten som har preget denne saken i alt for lang tid. Man kan sende bysten tilbake til giver, man kan gi den til noen andre, (som man kanskje gjør med julegaven man ikke likte) Samme hva: Robert er en del av historien her nord og blir ikke borte.

Er ikke det forferdelig?
Robert Hermansen: Industrileder, foregangsmann og menneske.

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!