Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En uheldig dobbeltrolle

En uheldig dobbeltrolle

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen lokalstyre/Bydrift er satt til å forvalte Longyearbyen, samtidig som de er byens energiprodusent og distributør. Dette er en dobbeltrolle som synes uheldig.

LL har blant annet innført plan- og bygningsloven i Longyearbyen, der det settes klare krav til utførelse av boliger og varmeanlegg. En som setter opp et bygg, er pliktig å dimensjonere vegger, tak, vinduer og så videre, for å kunne garantere en minimumstemperatur i huset, selv når det er kaldt. Tilsvarende står rørleggeren ansvarlig for at rør og radiatorer er store nok.

LL/Bydrift opererer i egne beskrivelser med en dimensjonerende utetemperatur på 45 kuldegrader. Det vil si at man ikke skal merke noe på innetemperaturen, før gradestokken viser 45 kuldegrader (og man tar ikke hensyn til vinden). LL/Bydrift oppgir til dem som skal bygge hvilken temperatur som leveres på fjernvarmen i området, og rørlegger/byggmester dimensjonerer anleggene ut fra disse opplysningene. Når så LL/Bydrift ikke greier å holde temperaturen på fjernvarmen, så holder det ikke å forklare seg bort med sterk vind. Alle skjønner at vinden påvirker, men det er ingen unnskyldning. Men så lenge bukken passer havresekken, så er det vel bare å ro seg unna?
Hvilke konsekvenser hadde det hatt for entreprenøren hvis veggene var uten isolasjon, og radiatorene var for små? Jeg mener det nærmest er et lovbrudd å ikke levere tilstrekkelig varme (de har selv oppgitt hva de vil levere). Abonnentene bør ikke betale for den varen de åpenbart ikke får. Og til slutt bør noen vurdere om det er riktig at de som sitter og håndhever lovverket også kan være produsent/selger av energi.

Dette bør sees på av noen som sitter over LL, og da må vi vel til hovedstaden, da?

Bård Gundersen
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!