Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En uheldig dobbeltrolle

En uheldig dobbeltrolle

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen lokalstyre/Bydrift er satt til å forvalte Longyearbyen, samtidig som de er byens energiprodusent og distributør. Dette er en dobbeltrolle som synes uheldig.

LL har blant annet innført plan- og bygningsloven i Longyearbyen, der det settes klare krav til utførelse av boliger og varmeanlegg. En som setter opp et bygg, er pliktig å dimensjonere vegger, tak, vinduer og så videre, for å kunne garantere en minimumstemperatur i huset, selv når det er kaldt. Tilsvarende står rørleggeren ansvarlig for at rør og radiatorer er store nok.

LL/Bydrift opererer i egne beskrivelser med en dimensjonerende utetemperatur på 45 kuldegrader. Det vil si at man ikke skal merke noe på innetemperaturen, før gradestokken viser 45 kuldegrader (og man tar ikke hensyn til vinden). LL/Bydrift oppgir til dem som skal bygge hvilken temperatur som leveres på fjernvarmen i området, og rørlegger/byggmester dimensjonerer anleggene ut fra disse opplysningene. Når så LL/Bydrift ikke greier å holde temperaturen på fjernvarmen, så holder det ikke å forklare seg bort med sterk vind. Alle skjønner at vinden påvirker, men det er ingen unnskyldning. Men så lenge bukken passer havresekken, så er det vel bare å ro seg unna?
Hvilke konsekvenser hadde det hatt for entreprenøren hvis veggene var uten isolasjon, og radiatorene var for små? Jeg mener det nærmest er et lovbrudd å ikke levere tilstrekkelig varme (de har selv oppgitt hva de vil levere). Abonnentene bør ikke betale for den varen de åpenbart ikke får. Og til slutt bør noen vurdere om det er riktig at de som sitter og håndhever lovverket også kan være produsent/selger av energi.

Dette bør sees på av noen som sitter over LL, og da må vi vel til hovedstaden, da?

Bård Gundersen
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!