Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En uheldig dobbeltrolle

En uheldig dobbeltrolle

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen lokalstyre/Bydrift er satt til å forvalte Longyearbyen, samtidig som de er byens energiprodusent og distributør. Dette er en dobbeltrolle som synes uheldig.

LL har blant annet innført plan- og bygningsloven i Longyearbyen, der det settes klare krav til utførelse av boliger og varmeanlegg. En som setter opp et bygg, er pliktig å dimensjonere vegger, tak, vinduer og så videre, for å kunne garantere en minimumstemperatur i huset, selv når det er kaldt. Tilsvarende står rørleggeren ansvarlig for at rør og radiatorer er store nok.

LL/Bydrift opererer i egne beskrivelser med en dimensjonerende utetemperatur på 45 kuldegrader. Det vil si at man ikke skal merke noe på innetemperaturen, før gradestokken viser 45 kuldegrader (og man tar ikke hensyn til vinden). LL/Bydrift oppgir til dem som skal bygge hvilken temperatur som leveres på fjernvarmen i området, og rørlegger/byggmester dimensjonerer anleggene ut fra disse opplysningene. Når så LL/Bydrift ikke greier å holde temperaturen på fjernvarmen, så holder det ikke å forklare seg bort med sterk vind. Alle skjønner at vinden påvirker, men det er ingen unnskyldning. Men så lenge bukken passer havresekken, så er det vel bare å ro seg unna?
Hvilke konsekvenser hadde det hatt for entreprenøren hvis veggene var uten isolasjon, og radiatorene var for små? Jeg mener det nærmest er et lovbrudd å ikke levere tilstrekkelig varme (de har selv oppgitt hva de vil levere). Abonnentene bør ikke betale for den varen de åpenbart ikke får. Og til slutt bør noen vurdere om det er riktig at de som sitter og håndhever lovverket også kan være produsent/selger av energi.

Dette bør sees på av noen som sitter over LL, og da må vi vel til hovedstaden, da?

Bård Gundersen
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!