Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En terning av karbondioksid

En terning av karbondioksid

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:15

Energiverket til Bydrift KF slapp ut 56.605 tonn av drivhusgassen karbon­dioksid året 2011, ifølge årsberetning 2011 fra Longyearbyen lokalstyre.

Hvordan kan man enkelt forestille seg ett tonn av denne gassen? Slik lød spørsmålet på gata stilt til undertegnede. Ut fra molekylvekt og visse forutsetninger for en «ideell» gass under normalt lufttrykk ved havets nivå, og 0 °C, utgjør ett tonn ren karbondioksid cirka 510 kubikkmeter. Dette svarer til volumet av en terning med 8 meter kantlengde.

All karbondioksiden fra Energiverket i 2011, utgjorde alene en terning med kantlengde på vel 305 meter. Jevnet utover jordklodens overflate på 510.000.000.000.000 kvadratmeter, tilsvarer utslippet en film med 56 milliondels millimeter tykkelse.

Reinhard Mook
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!