Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En oppfordring til regjeringen

Christin Kristoffersen, lokalstyreleder. FOTO: Eirik Palm

Leserinnlegg:

En oppfordring til regjeringen

Store Norske står overfor betydelige markedsutfordringer, med historisk lave priser på det kullet som skal eksporteres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2014 kl 11:28

Parallelt er det godt kjent at Longyearbyens energiverk trenger vesentlige investeringer for å møte fremtidens krav.

På toppen av dette ønsker vi alle sammen at utviklingen her nord skal være basert på fremtidens teknologi på en slik måte at vi ivaretar våre høye og globalt anerkjente miljømål.

Dette er løsbart. Det må løses nå, og vi kan gjøre det sammen!

Lokalt har vi jobbet fremoverlent for både bredde og nyskapning i lokalsamfunnet. Rammebetingelser og næringsutvikling har vært i fokus, og vi har nettopp lagt fram en Ny Strategisk Næringsplan for Longyearbyen, i et tett samarbeid mellom Lokalstyre og næringsliv

Vi har hatt Store Norske som hjørnestensbedrift og industriell motor med oss hele veien i dette arbeidet. Vi har et godt fundament for å begynne å jobbe med de utfordringer vi ser gjennom å fokusere på de muligheter den viktige kompetansen de ansatte har kan gi oss, og de muligheter som ligger i fremtiden til selskapet sammen med en kunnskapsbasert utvikling av Longyearbyen. Ikke minst at vi også samtidig kan klare å imøtegå energi- og miljøutfordringer.

Jeg er svært stolt av de ansatte i Store Norske. De bærer både historie og tradisjon, men er også en viktig del av vår fremtid i Longyearbyen.

Jeg har lenge vært tydelig på at det er på tide å bestemme seg for hva man vil med Longyearbyen. De muligheter eieren, Nærings- og fiskeridepartementet, nå gir Store Norske for å håndtere de utfordringer de står ovenfor vil være en viktig del av den avgjørelsen. Og det bør være en viktig del av å sette oss på kartet for fremtidens miljø- og teknologiutvikling.

Jeg var tydelig i mitt ønske for ny direktør til Store Norske på at fremtidig satsing og utviklingskompetanse sammen med fagkompetanse må ligge i det valg som nå tas, det er jeg ennå.

Og næringsplanen som foreligger viser at mulighetene er store og godt utviklet.

Lokal energi-, miljø-, og kunnskapsutvikling - og fremfor alt de flotte folkene i byen vår - fortjener at dette hedres og at vi satser på fremtiden også når nåtiden utfordres slik vi nå ser kullprisene bla gjør.

Min klare oppfordring til regjeringen er å gjøre alvor av sine intensjoner om å satse på CCS, miljø og kunnskapsbasert nordområdeutvikling!

De kan slå tre fluer i en smekk ved å satse på CO2-rensing i et nytt energiverk på Svalbard og slik sikre fremtiden i nord og for innbyggerne i Longyearbyen.

Det hadde vært å konkretisere sine mål på en slik måte at Norge kunne være stolt av at vi blir ledende på en utvikling av høy Arktis som det virkelig står respekt av også globalt!

Christin Kristoffersen

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!