Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En bønn til dem som ferdes i fjellsider

En bønn til dem som ferdes i fjellsider

Tekst:

Publisert:

Lyset er på vei tilbake, og Longyearbyens fjell ruver majestetisk i blålyset – og snart rosalyset. Ski- og snøskuterentusiaster har allerede starta vintersesongen, og med dagslyset vil nye og mer spennende mål planlegges. For noen vil det si opp- og nedstigning i bratte fjellsider. Jeg vil med dette innlegget be om én ting: Vær så snill og ikke kjør på ski eller snøskuter fra eller til toppen av Hiorthfjellet!

Det er blitt mange nye i Longyearbyen siden mars 2009, en del som ikke kjenner til ulykka som skjedde der dagen etter solfesten. En snøskuterfører omkom i et snøskred midt i «skåla i Hiorthfjellet» etter såkalt «high-marking». Vi som var med i redningsaksjonen for å prøve og redde ham, er for alltid merket etter denne dagen.

Hiorthfjellet er i tillegg til å være et massivt, vakkert fjell også et symbol på et liv som endte for tidlig, og familie og venner som mista en umistelig. I dagene før, hadde flere andre snøskuterførere og skikjørere kjørt samme sted, til tross for advarsler om stor snøskredfare. I vintrene før og etter har folk kjørt ned fjellet, fordi det er noe av det mest spektakulære man kan kjøre her oppe. Hiorthfjellet er jo juvelen, med sin karakteristiske form og en fantastisk utsikt over Longyearbyen.
Problemet er at byen også har en fantastisk utsikt til alt som skjer på fjellet. I mai 2011 kjørte en gruppe studenter ned Hiorthfjell-skåla på ski og utløste et overflateskred. De vurderte å ringe Sysselmannen, men siden skredet var så grunt og de var i god behold, gjorde de ikke det.

Det gjorde imidlertid flere Longyearbyen-boere som så skredet, og som ikke hadde mulighet til å se at alle var i god behold. Sysselmannen rykket ut til en mulig redningsaksjon, og viktige ressurser ble brukt unødig. Studentene lærte av sin feil og skrev en påminnelse til alle på UNIS om alltid å melde ifra om skred de utløser. I 2009 meldte også mange i byen fra om skredet. Så mange at den andre personen som var i skredområdet, ikke kom gjennom på telefon til Sysselmannen. Nye skred der oppe vil ha hele byen som tilskuere, og vil traumatisere oss alle.

En skikjører jeg diskuterte dette med en gang, sa til meg: «Man kan jo ikke stenge en vei selv om noen omkommer i en bilulykke». Det var et godt, retorisk poeng, og jeg vet at han og mange andre ski- og snøskuterkjørere har utstyr og kunnskaper for å unngå fatale skred, men likevel ønsker jeg å «frede» Hiorthfjellet. Ikke formelt selvfølgelig, Sysselmannen har nok av paragrafer og forbud å følge opp, men at frikjørere og bakkeklatrere blir enige om ikke å kjøre i Hiorthfjell-skåla. Av respekt for dem som mista en der oppe i 2009, og av respekt for oss som med hjertet i halsen som tvinges til å være vitne til, eller frykte, eventuelle ulykker.

Dersom du er enig, så gi gjerne beskjed om dette til nye som flytter til Longyearbyen, og til turister som diskuterer toppturmål med lokale. La fremtidens Longyearbyen-boere nyte utsikten til Hiorthfjellet uten sorg i hjertet. Med ønske om en god (topp)tursesong.

Margit Dyrland
Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!