Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Du må ikke sove!

Fem år med krig, men 70 år med fred og frihet – er ikke det noe å feire?

Tekst:

Publisert:

Jeg fikk høre dagen etter frigjøringsdagen at Skreslett hadde tatt med hele niendeklassen til bautaen på Skjæringa. Der var det flagg, blomster, dikt, sang og tale. Det står det respekt av!

Hva gjorde de voksne? De heiste flaggene, og ferdig med det.

Mens hele fastlandsnorge feiret dagen, både i byer og grender, viste ikke svalbardfolket noen glede, ingen markering, ingen «Ja vi elsker dette landet», ingen blomster. Det er etter min mening en skam. Vi forstår heller ikke hvorfor det dagen etter var helikoptertur til Barentsburg med feiring der. Hvorfor?

Vi frykter for terror og ondskapens vesen som er like synlig i verden i dag som da Arnulf Øverland skrev diktet «Du må ikke sove» i 1936. «Freden er ingen selvfølge», sa kong Harald i sin tale 8. mai.

Hadde det ikke vært for disse 39 tapre mennene som var med og kjempet for Svalbard så er det ikke sikkert vi hadde vært her i dag.

«Kjemp for alt hva du har kjært, dø om så det gjelder». Ja, de visste at det var farefullt, men de var så glade i Svalbard.

Jeg lurer også på hvem som har ansvaret for vedlikeholdet av gravsteinen til Trond Astrup Vigtel på den lille kirkegården, og kobberplata med alle navnene. Det som står på disse er snart uleselig.

Slik lyder også en strofe i diktet til Øverland: «Du har ikke lov til å gå her og glemme».

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!