Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Du må ikke sove!

Fem år med krig, men 70 år med fred og frihet – er ikke det noe å feire?

Tekst:

Publisert:

Jeg fikk høre dagen etter frigjøringsdagen at Skreslett hadde tatt med hele niendeklassen til bautaen på Skjæringa. Der var det flagg, blomster, dikt, sang og tale. Det står det respekt av!

Hva gjorde de voksne? De heiste flaggene, og ferdig med det.

Mens hele fastlandsnorge feiret dagen, både i byer og grender, viste ikke svalbardfolket noen glede, ingen markering, ingen «Ja vi elsker dette landet», ingen blomster. Det er etter min mening en skam. Vi forstår heller ikke hvorfor det dagen etter var helikoptertur til Barentsburg med feiring der. Hvorfor?

Vi frykter for terror og ondskapens vesen som er like synlig i verden i dag som da Arnulf Øverland skrev diktet «Du må ikke sove» i 1936. «Freden er ingen selvfølge», sa kong Harald i sin tale 8. mai.

Hadde det ikke vært for disse 39 tapre mennene som var med og kjempet for Svalbard så er det ikke sikkert vi hadde vært her i dag.

«Kjemp for alt hva du har kjært, dø om så det gjelder». Ja, de visste at det var farefullt, men de var så glade i Svalbard.

Jeg lurer også på hvem som har ansvaret for vedlikeholdet av gravsteinen til Trond Astrup Vigtel på den lille kirkegården, og kobberplata med alle navnene. Det som står på disse er snart uleselig.

Slik lyder også en strofe i diktet til Øverland: «Du har ikke lov til å gå her og glemme».

Siste nytt i Leserinnlegg

Diskusjon, ikke taushet

Debatt: I en tid hvor Longyearbyen skal igjennom en krevende omstilling, bør debatten om grunnforvaltningen løftes opp på lokalpolitisk nivå, i stedet for å legges lokk på.

Tilbakevendende kamp  eller samfunnsutvikling?

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske misforstår lokaldemokratiets rolle i det han ber om ro rundt spørsmålet om grunnforvaltningen i Longyearbyen.

Arrangementsturisme i Longyearbyen

Debatt: Innovasjon Norge har arrangementsturisme som ett av sine satsingsområder, og i den siste Svalbard-meldingen vises det til potensialet som ligger i koblingen mellom kultur og reiseliv også lokalt. I Longyearbyen er vi nå i gang med festivalsesongen, og vi ser beviselig den effekten et levende...

Store Norske må forstå sin rolle

Debatt: Eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, har misforstått Store Norskes forvaltningsrolle i det han ber om politikernes taushet.

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!