Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kan gi et kjempeløft, men vi trenger mer

Snøkrabben er stor og velsmakende. Denne svalbardkrabba, som vi bør begynne å kalle den, kan utvikles til unike og lite konkurranseutsatte produkter som gir svært gode priser, mener Venstres Eirik Berger. FOTO: Gunnar Sætra

– Dette kan gi et kjempeløft, men vi trenger mer

Svalbard Venstre vil ha eksportrettet sjømatnæring.

Tekst:

Publisert:

Onsdag 11. mai fikk vi presentert den etterlengtede Svalbardmeldingen. Regjeringen skal ha ros for at vi snart kan utnytte matressurser til lands og til vanns for å forsyne et lokalt marked. Svalbards reiselivsprodukt får et kjempeløft om det kan serveres lokalt foredlet mat basert på Svalbardrein, rype og ymse sjømat. Dette har vi etterspurt, men tiltaket vil likevel gi en begrenset tilvekst av arbeidsplasser. Vi trenger mer.

I Svalbardmeldingen heter det: «På nåværende tidspunkt er det imidlertid usikkert hvor aktuelt det vil være å lande fangst på Svalbard. Det vil avhenge av fiskets art og fiskeflåtens karakter i området».

I Stortingsbehandlingen av Sjømatmeldingen (Meld. St. 10 (2015-2016)) i april foreslo flertallet i næringskomiteen følgende:

«Stortinget ber regjeringen komme med forslag i den kommende Svalbardmeldingen til hvordan økt fiskeri og annen høsting av marine ressurser kan gi positive ringvirkninger for Svalbard.»

Flertallet på Stortinget, inklusive Venstre stemte for forslaget, men siden Høyre og Fremskrittspartiet stemte i mot er det mye som tyder på at de ikke ønsker slik aktivitet på Svalbard.

Vi i Svalbard Venstre ønsker en sjømatnæring velkommen. Også de som sikter mot et eksportmarked. Det er allerede aktører som har meldt sin interesse og som står med fiskestanga i den ene hånda og spaden i den andre og lurer på når de kan få etablere seg.

Norske aktører, godt kjent med Longyearbyens energi og vannforsyning, og som likevel vil etablere seg innenfor de rammene infrastrukturen vår gir. Dette er en klassisk lavthengende frukt som kan gi oss nye helårlige arbeidsplasser og ny verdiskaping.

Snøkrabbe, eller Svalbardkrabbe som vi bør begynne å kalle den, kan utvikles til unike og lite konkurranseutsatte produkter som gir svært gode priser. Svalbard har soleklare fortrinn med lav sjøtemperatur, kort vei til og fra fiskefeltene, flyplass i umiddelbar nærhet og en god logistikk på plass. Utnyttelse av restråstoffet gir nye produkter, som også vil passe den miljøprofilen som Svalbard forbindes med.

Vi bør bygge opp merkevaren Svalbard og historien om det kalde og rene Arktis for å skape merverdi. Svalbard som merkevare har et stort potensial!

Vi i Svalbard Venstre vil fortsette å jobbe for at sjømat blir et satsingsområde utover å forsyne et lokalt marked. Vi har med oss Venstre sentralt og flertallet på Stortinget. Det gjenstår å se om Høyre lokalt blir med oss i dette arbeidet.

Nå som Venstres leder Trine Skei Grande enstemmig er utnevnt som saksordfører for Svalbardmeldingen har vi alle muligheter til å få til gode og fremtidsrettede endringer frem til endelig stortingsbehandling!

Eirik Berger,
Nestleder i Longyearbyen lokalstyre
Svalbard Venstre

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!