Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Dette kan gi et kjempeløft, men vi trenger mer

Snøkrabben er stor og velsmakende. Denne svalbardkrabba, som vi bør begynne å kalle den, kan utvikles til unike og lite konkurranseutsatte produkter som gir svært gode priser, mener Venstres Eirik Berger. FOTO: Gunnar Sætra

– Dette kan gi et kjempeløft, men vi trenger mer

Svalbard Venstre vil ha eksportrettet sjømatnæring.

Tekst:

Publisert:

Onsdag 11. mai fikk vi presentert den etterlengtede Svalbardmeldingen. Regjeringen skal ha ros for at vi snart kan utnytte matressurser til lands og til vanns for å forsyne et lokalt marked. Svalbards reiselivsprodukt får et kjempeløft om det kan serveres lokalt foredlet mat basert på Svalbardrein, rype og ymse sjømat. Dette har vi etterspurt, men tiltaket vil likevel gi en begrenset tilvekst av arbeidsplasser. Vi trenger mer.

I Svalbardmeldingen heter det: «På nåværende tidspunkt er det imidlertid usikkert hvor aktuelt det vil være å lande fangst på Svalbard. Det vil avhenge av fiskets art og fiskeflåtens karakter i området».

I Stortingsbehandlingen av Sjømatmeldingen (Meld. St. 10 (2015-2016)) i april foreslo flertallet i næringskomiteen følgende:

«Stortinget ber regjeringen komme med forslag i den kommende Svalbardmeldingen til hvordan økt fiskeri og annen høsting av marine ressurser kan gi positive ringvirkninger for Svalbard.»

Flertallet på Stortinget, inklusive Venstre stemte for forslaget, men siden Høyre og Fremskrittspartiet stemte i mot er det mye som tyder på at de ikke ønsker slik aktivitet på Svalbard.

Vi i Svalbard Venstre ønsker en sjømatnæring velkommen. Også de som sikter mot et eksportmarked. Det er allerede aktører som har meldt sin interesse og som står med fiskestanga i den ene hånda og spaden i den andre og lurer på når de kan få etablere seg.

Norske aktører, godt kjent med Longyearbyens energi og vannforsyning, og som likevel vil etablere seg innenfor de rammene infrastrukturen vår gir. Dette er en klassisk lavthengende frukt som kan gi oss nye helårlige arbeidsplasser og ny verdiskaping.

Snøkrabbe, eller Svalbardkrabbe som vi bør begynne å kalle den, kan utvikles til unike og lite konkurranseutsatte produkter som gir svært gode priser. Svalbard har soleklare fortrinn med lav sjøtemperatur, kort vei til og fra fiskefeltene, flyplass i umiddelbar nærhet og en god logistikk på plass. Utnyttelse av restråstoffet gir nye produkter, som også vil passe den miljøprofilen som Svalbard forbindes med.

Vi bør bygge opp merkevaren Svalbard og historien om det kalde og rene Arktis for å skape merverdi. Svalbard som merkevare har et stort potensial!

Vi i Svalbard Venstre vil fortsette å jobbe for at sjømat blir et satsingsområde utover å forsyne et lokalt marked. Vi har med oss Venstre sentralt og flertallet på Stortinget. Det gjenstår å se om Høyre lokalt blir med oss i dette arbeidet.

Nå som Venstres leder Trine Skei Grande enstemmig er utnevnt som saksordfører for Svalbardmeldingen har vi alle muligheter til å få til gode og fremtidsrettede endringer frem til endelig stortingsbehandling!

Eirik Berger,
Nestleder i Longyearbyen lokalstyre
Svalbard Venstre

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!