Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Det uvirkelige

Det uvirkelige

Tekst:

Publisert:

Før og etter er et stadig tilbakevendende tema i Svalbardpostens spalter (og leder). Jeg vil fortsatt hevde at det er en fordel å forholde seg til virkeligheten når det skal refereres til forhistorien.

Denne gangen skal vi se på sagaen om renseverk i Store Norske. Det var to renseverk i drift, ett i Longyearbyen og ett i Svea. Begge ble lagt ned på grunn av at kostnaden ved oppredningen var større enn prispremien som kunne oppnås på det ferdige produkt.
I en bedrift som skal leve av overskuddet på produksjonen, er det en helt rasjonell og logisk beslutning. Det ble i stedet valgt å satse på sikting og trommel, en enkel prosess som ga et produkt som forsvarte kostnadene.

Oppredningsforsøk ble foretatt, og resultatene av forsøkene ligger i Store Norskes arkiv. Konklusjonen var at mesteparten av forekomsten kunne oppredes med eksisterende trommel på Kapp Amsterdam, ved økende steinmengde måtte enten kullet kjøres flere ganger, eller kjøres i en større trommel, for øvrig helt uten vann.

Forsøkene ble utført av folk med relevant utdanning og erfaring. Og beslutningene ble også tatt av folk med relevant utdanning og erfaring. For øvrig er det grunn til å påpeke at ikke alle kunder var villige til å betale for brennverdien i produktet som kom ut av prosessen. Det var derfor nødvendig å blande inn skeidestein under lasting, slik at alle fikk det de hadde betalt for. Ingenting er gratis her i verden! For øvrig er det relativt god butikk å selge skeidestein til full pris.

Når det gjelder oppredningsverket, er neppe den oppgitte pris korrekt. Det har, så vidt jeg vet, vært gjennom to ombygninger. Hvilke økonomiske og faglige vurderinger som ligger i bunn for beslutningen vet ikke jeg, men resultatet virker ikke overbevisende.
Videre har verket en bemanning på totalt 23 og ligger i produksjonslinja som en innsnevring og kapasitetsreduserende faktor. Prispremien på det ferdige produkt må være ganske betydelig for å forsvare de økte kostnader.

Gruvedrift er bare faste kostnader. Å øke de faste kostnader utover det som er helt nødvendig, samtidig som produktiviteten reduseres, virker ikke helt logisk.

Bjørn Fjukstad
Longyearbyen

Nøkkelord

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!