Det er nå eller aldri

Hele kloden vår er truet med global oppvarming. Framtida vår er rett og slett i fare.

Publisert

Klimaendringene kan føre til store konsekvenser og skape store problemer for de neste generasjonene. I dette leserinnlegget vil jeg gjerne snakke om klimaendringene på jorda.

Universitetet i Notre Dame, Global Adaption Index, har laget ulike kart med oversikt over hvilke land som kommer til å klare seg best og verst gjennom klimaendringene. Det viser seg at de fattigste landene ligger dårligst an, i motsetning til de rikeste landene som kommer til å klare seg bra.

Landet Kiribati som er en liten øy ute i Stillehavet kommer til å ligge under vann i 2050 hvis klimaendringene fortsetter. Jeg synes at det allerede høres ille ut. Tenk dere at et helt land kommer til å bli utryddet om noen få tiår.

Årsaken til disse klimaendringene er store utslipp som fører til global oppvarming, havstigning og ekstreme nedbørsforskjeller. De rike landene er skyldige i at de skaper disse utslippene. Ikke bare land og mennesker er i fare, men også dyr og naturen. Isen og snøen i Arktis smelter. Norsk Polarinstitutt sier: «I Longyearbyen har den gjennomsnittlige årstemperaturen økt med cirka 0,25 grader per tiår siden målingene startet i 1912 frem til 2011».

Temperaturen har også økt i Alaska og Vest-Canada. Hvis det fortsetter sånn, kommer vi til å miste isbjørnene og alle dyrene som bor i Norden. Dette er bare begynnelsen. Senere kan vi miste hele planeten.

Det vi kan gjøre er å få CO2 i bakken. Det har vært mye forskning på det, også her i Longyearbyen. Hvis vi kan lagre CO2 i bakken, vil det garantert bli mindre utslipp. Kanskje det hadde vært best å bruke energi som er fornybar og som ikke forurenser så mye? Landene kan også redusere utslippene sine. Det er mye man kan gjøre på verdensbasis, men først og fremst, synes jeg at vi – vanlige mennesker kan begynne å gjøre noe. Vi kan starte å spare på energien ved noen enkle grep. Det er kanskje ikke nødvendig å ha på alle lysene i huset, eller la vannet renne når vi ikke trenger det. Bruke mindre bil, gå eller sykle er ikke bare bra for klimaet, men også for oss selv. Hvis vi virkelig vil stoppe klimaendringene, er det nå vi har sjansen eller aldri.
Tenk på det vi etterlater for våre egne barn, barnebarn og alle de som kommer etter oss. Hva slags verden vil dem klare å leve i? Bare fordi vi ikke klarer å spare på miljøet, kommer det til å skje noe grusomt i framtida. Har vi egentlig lyst til å utrydde planeten vår? Dette spørsmålet stiller jeg meg selv ofte. Nå er det på tide at dere andre også tenker på det.

Julia Vagapova,
10.klassetrinn
Longyearbyen skole

Kildeliste:
1. Slik vil verden takle klimaendringer. (2015), dagbladet.no
2. Klimaendringer i Arktis: status og framtid, npolar.no

Powered by Labrador CMS