Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den øredøvende stillheten etterpå

Oppredningsverket i Svea. Snart vil det gå for halv maskin. FOTO: Eirik Palm

Den øredøvende stillheten etterpå

Vi vil heller bygge symboler med varig verdi.

Tekst:

Publisert:

Store Norske tjener ikke penger og snart er kassen tom. Styret har vedtatt at minst hundre må gå. Det kan komme flere runder senere.

Dette er dramatisk for Longyearbyen!

Store Norske står for ⅓ av arbeidsplassene våre. Med underleverandører så er halvparten av arbeidsplassene direkte og indirekte avhengig av Store Norske. Hvert 4. barn på skolen har en forelder i Store Norske.

En eventuell driftsstans vil bety store konsekvenser. Butikker må stenge, det offentlige tjenestetilbudet reduseres. Båttransporten kan bli dyrere, flytilbudet vil bli dårligere.

I den lyse årstiden vil det fortsatt være liv og røre. Turister og forskere vil komme som før. Men i oktober vil stillheten senke seg. Mer øredøvende enn den stillheten vi fastboende setter så pris på nå, når turistene endelig drar hjem og vi får Kroa for oss selv. Uten Store Norske blir det ikke mye aktivitet i Longyearbyen, i mørketida. Da blir det ikke mye folk i husan. Da blir det tomt, stille, trist. Det er ikke lett å erstatte aktiviteten og synergiene en industrbedrift gir, med sesongbetont turisme og forskning!

Longyearbyen og Store Norske trenger hjelp. Først og fremst trenger Store Norske hjelp til å komme seg gjennom likviditetskrisen. De trenger en statsgaranti for å få utbetalt et nødvendig lån. Dette kommer sannsynligvis til behandling i Stortinget i januar. Svalbard Arbeiderparti forventer at våre representanter ser med velvilje på denne.

Store Norske jobber med å utvikle nye markeder og produkter for kullet. Dette vil gjøre at mer av verdiskapningen beholdes i selskapet og gjøre dem mindre avhengig av volum. Dette er viktig. Vi forventer at eieren ved næringsminister Monica Mæland gir dem den støtten de trenger for å gjennomføre dette arbeidet.

Lokalstyret vedtok en næringsplan i vår. Den er god, den er fremtidsrettet og den vil gi oss flere ben å stå på. Men også her trenger vi hjelp og støtte fra sentrale myndigheter for å få realisert mulighetene.

Så vet vi at kullmotstanderne mobiliserer nå. De som ikke vil at vi skal drive med kull på Svalbard. De er ute etter en symbolpolitisk gevinst, at kullgruvene skal stenges. Dette er symbolpolitikk som varer i femten sekunder. Den tiden det tar å trykke like på nyheten.

Vi vil heller bygge symboler med varig verdi. La oss få et moderne kullkraftverk. La oss rense røyken, ta ut karbondioksiden og låse den ned for evig tid i grunnen dypt under Longyearbyen. Unis CO2 lab har allerede utredet mulighetene og vi vet at de geologiske forutsetningene er på plass. La oss bygge et karbonnøytralt Longyearbyen som står i stil med Svalbards rene og uberørte natur. Det er varig symbolpolitikk vi kan være bekjent av!


Øyvind Snibsøer er leder i Svalbard Arbeiderparti

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!