Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bynære opplevelser

Det skal bli enklere for turister og andre å komme seg ut i naturen, skriver forfatteren. Her utsikt fra Gruvefjellet. FOTO: Eirik Palm

Leserinnlegg:

Bynære opplevelser

VALG 2015: "Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen."

Tekst:

Publisert:

Naturen på Svalbard er fantastisk. Vill, vakker og tidvis ekstrem. For mange er Svalbard selve drømmen om de lange ekspedisjonsturene. Men ekstremturer og ekspedisjoner er ikke for alle. Longyearbyen har en bredt sammensatt befolkning. Langt ifra alle er interessert i, eller har anledning til, å dra på lange overnattingsturer. Og mange av oss skulle nok vært litt mer ute. Mange vil gjerne ha et mål for turen sin. Vi har fantastiske fjelltopper rundt byen, men de er ikke så lett tilgjengelig hverken for barnehager, småbarnsforeldre eller oss som ikke er så glad i lange motbakker.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen. Disse hyttene vil fremstå som naturlige turmål hvor man kan gå inn og finne ly, spise matpakken og kanskje få litt varme i kroppen.

Mange byer på fastlandet har bygget gapahuker i bynære turområder, til glede for barnehager, småbarnsfamilier og alle andre turgåere. Her på Svalbard trenger vi noe mer solid, med vegger, vinduer og en dør som kan stenge vinden og kulden ute. Utformingen behøver ikke begrenses til en kjedelig moelvenbrakke. Prosjektet «Nasjonale turistveger» har vist hvordan spennende arkitektur kan tilpasses storslagne landskap. En arkitektkonkurranse kan gi spennende løsningsforslag og en utforming som gjør at rastehytten kanskje blir en attraksjon i seg selv.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å få Longyearbyens befolkning med på utforming og plassering av disse hyttene. Her inviterer vi til idédugnad og innspill fra byens innbyggere, lag og foreninger.

Svalbard Arbeiderparti støtter selvfølgelig også opp om andre tiltak for enkel tilretteleggelse av friluftslivet rundt Longyearbyen, som for eksempel reiselivsnæringens initiativ om sherpastier til Sukkertoppen og Varden, eller hundemiljøets ønske om sommertraseer for hundekjøring.

Å legge til rette for bynært friluftsliv vil gjøre det enklere for flere å benytte seg av den flotte naturen vi har i Longyearbyens nærområder.

En stemme til Arbeiderpartiet er en stemme for «en bedre by for alle».

God tur og godt valg!

Øyvind Snibsøer
leder, Svalbard Arbeiderparti

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!