Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bynære opplevelser

Det skal bli enklere for turister og andre å komme seg ut i naturen, skriver forfatteren. Her utsikt fra Gruvefjellet. FOTO: Eirik Palm

Leserinnlegg:

Bynære opplevelser

VALG 2015: "Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen."

Tekst:

Publisert:

Naturen på Svalbard er fantastisk. Vill, vakker og tidvis ekstrem. For mange er Svalbard selve drømmen om de lange ekspedisjonsturene. Men ekstremturer og ekspedisjoner er ikke for alle. Longyearbyen har en bredt sammensatt befolkning. Langt ifra alle er interessert i, eller har anledning til, å dra på lange overnattingsturer. Og mange av oss skulle nok vært litt mer ute. Mange vil gjerne ha et mål for turen sin. Vi har fantastiske fjelltopper rundt byen, men de er ikke så lett tilgjengelig hverken for barnehager, småbarnsforeldre eller oss som ikke er så glad i lange motbakker.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen. Disse hyttene vil fremstå som naturlige turmål hvor man kan gå inn og finne ly, spise matpakken og kanskje få litt varme i kroppen.

Mange byer på fastlandet har bygget gapahuker i bynære turområder, til glede for barnehager, småbarnsfamilier og alle andre turgåere. Her på Svalbard trenger vi noe mer solid, med vegger, vinduer og en dør som kan stenge vinden og kulden ute. Utformingen behøver ikke begrenses til en kjedelig moelvenbrakke. Prosjektet «Nasjonale turistveger» har vist hvordan spennende arkitektur kan tilpasses storslagne landskap. En arkitektkonkurranse kan gi spennende løsningsforslag og en utforming som gjør at rastehytten kanskje blir en attraksjon i seg selv.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å få Longyearbyens befolkning med på utforming og plassering av disse hyttene. Her inviterer vi til idédugnad og innspill fra byens innbyggere, lag og foreninger.

Svalbard Arbeiderparti støtter selvfølgelig også opp om andre tiltak for enkel tilretteleggelse av friluftslivet rundt Longyearbyen, som for eksempel reiselivsnæringens initiativ om sherpastier til Sukkertoppen og Varden, eller hundemiljøets ønske om sommertraseer for hundekjøring.

Å legge til rette for bynært friluftsliv vil gjøre det enklere for flere å benytte seg av den flotte naturen vi har i Longyearbyens nærområder.

En stemme til Arbeiderpartiet er en stemme for «en bedre by for alle».

God tur og godt valg!

Øyvind Snibsøer
leder, Svalbard Arbeiderparti

Siste nytt i Leserinnlegg

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!