Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bynære opplevelser

Det skal bli enklere for turister og andre å komme seg ut i naturen, skriver forfatteren. Her utsikt fra Gruvefjellet. FOTO: Eirik Palm

Leserinnlegg:

Bynære opplevelser

VALG 2015: "Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen."

Tekst:

Publisert:

Naturen på Svalbard er fantastisk. Vill, vakker og tidvis ekstrem. For mange er Svalbard selve drømmen om de lange ekspedisjonsturene. Men ekstremturer og ekspedisjoner er ikke for alle. Longyearbyen har en bredt sammensatt befolkning. Langt ifra alle er interessert i, eller har anledning til, å dra på lange overnattingsturer. Og mange av oss skulle nok vært litt mer ute. Mange vil gjerne ha et mål for turen sin. Vi har fantastiske fjelltopper rundt byen, men de er ikke så lett tilgjengelig hverken for barnehager, småbarnsforeldre eller oss som ikke er så glad i lange motbakker.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen. Disse hyttene vil fremstå som naturlige turmål hvor man kan gå inn og finne ly, spise matpakken og kanskje få litt varme i kroppen.

Mange byer på fastlandet har bygget gapahuker i bynære turområder, til glede for barnehager, småbarnsfamilier og alle andre turgåere. Her på Svalbard trenger vi noe mer solid, med vegger, vinduer og en dør som kan stenge vinden og kulden ute. Utformingen behøver ikke begrenses til en kjedelig moelvenbrakke. Prosjektet «Nasjonale turistveger» har vist hvordan spennende arkitektur kan tilpasses storslagne landskap. En arkitektkonkurranse kan gi spennende løsningsforslag og en utforming som gjør at rastehytten kanskje blir en attraksjon i seg selv.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å få Longyearbyens befolkning med på utforming og plassering av disse hyttene. Her inviterer vi til idédugnad og innspill fra byens innbyggere, lag og foreninger.

Svalbard Arbeiderparti støtter selvfølgelig også opp om andre tiltak for enkel tilretteleggelse av friluftslivet rundt Longyearbyen, som for eksempel reiselivsnæringens initiativ om sherpastier til Sukkertoppen og Varden, eller hundemiljøets ønske om sommertraseer for hundekjøring.

Å legge til rette for bynært friluftsliv vil gjøre det enklere for flere å benytte seg av den flotte naturen vi har i Longyearbyens nærområder.

En stemme til Arbeiderpartiet er en stemme for «en bedre by for alle».

God tur og godt valg!

Øyvind Snibsøer
leder, Svalbard Arbeiderparti

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!