Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bynære opplevelser

Det skal bli enklere for turister og andre å komme seg ut i naturen, skriver forfatteren. Her utsikt fra Gruvefjellet. FOTO: Eirik Palm

Leserinnlegg:

Bynære opplevelser

VALG 2015: "Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen."

Tekst:

Publisert:

Naturen på Svalbard er fantastisk. Vill, vakker og tidvis ekstrem. For mange er Svalbard selve drømmen om de lange ekspedisjonsturene. Men ekstremturer og ekspedisjoner er ikke for alle. Longyearbyen har en bredt sammensatt befolkning. Langt ifra alle er interessert i, eller har anledning til, å dra på lange overnattingsturer. Og mange av oss skulle nok vært litt mer ute. Mange vil gjerne ha et mål for turen sin. Vi har fantastiske fjelltopper rundt byen, men de er ikke så lett tilgjengelig hverken for barnehager, småbarnsforeldre eller oss som ikke er så glad i lange motbakker.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å fremme bynære naturopplevelser og ikke-motorisert ferdsel ved, blant annet, å få bygget enkle rastehytter i nærheten av byen. Disse hyttene vil fremstå som naturlige turmål hvor man kan gå inn og finne ly, spise matpakken og kanskje få litt varme i kroppen.

Mange byer på fastlandet har bygget gapahuker i bynære turområder, til glede for barnehager, småbarnsfamilier og alle andre turgåere. Her på Svalbard trenger vi noe mer solid, med vegger, vinduer og en dør som kan stenge vinden og kulden ute. Utformingen behøver ikke begrenses til en kjedelig moelvenbrakke. Prosjektet «Nasjonale turistveger» har vist hvordan spennende arkitektur kan tilpasses storslagne landskap. En arkitektkonkurranse kan gi spennende løsningsforslag og en utforming som gjør at rastehytten kanskje blir en attraksjon i seg selv.

Svalbard Arbeiderparti ønsker å få Longyearbyens befolkning med på utforming og plassering av disse hyttene. Her inviterer vi til idédugnad og innspill fra byens innbyggere, lag og foreninger.

Svalbard Arbeiderparti støtter selvfølgelig også opp om andre tiltak for enkel tilretteleggelse av friluftslivet rundt Longyearbyen, som for eksempel reiselivsnæringens initiativ om sherpastier til Sukkertoppen og Varden, eller hundemiljøets ønske om sommertraseer for hundekjøring.

Å legge til rette for bynært friluftsliv vil gjøre det enklere for flere å benytte seg av den flotte naturen vi har i Longyearbyens nærområder.

En stemme til Arbeiderpartiet er en stemme for «en bedre by for alle».

God tur og godt valg!

Øyvind Snibsøer
leder, Svalbard Arbeiderparti

Siste nytt i Leserinnlegg

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

UNIKT, TRYGT OG  SKAPENDE - FOR ANDRE ENN LOKALSTYRE SELV ?

Leserinnlegg: Lokalstyres avslag av søknad om bygging av flytebrygge på Hotellneset, hemmer næringsutviklingen.

Else Christie  Kielland – Kunstner i mellomkrigstidens Svalbard

Leserinnlegg: Else Christie Kielland hadde flere kunstneropphold i Longyearbyen på 30-tallet. Hun ønsket seg stadig tilbake til øya hvor hun hentet inspirasjon til sin kunst.

Longyearbyen  – et historieløst samfunn

Leserinnlegg: Hallvard Holm oppfordrer turistnæringen til grundigere opplæring av guidene på øya.

Retten til å dø på Svalbard

Leserinnlegg: Leif Magne Helgesen knuser noen av mytene som eksisterer om livet på Svalbard.

Møte i Arktisk forening

Leserbrev: Søndag 16. oktober inviterte Arktisk forening til ei markering i forbindelse med at Store Norske er 100 år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!