Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Boikott Israel!

Sokneprest Leif Magne Helgesen i Svalbard kirke bruker sommeren til humanitært arbeid på Vestbredden. FOTO: Privat

Boikott Israel!

Hvis noen bør beklage er det MIFF som støtter et regime som med våpen i hånd underkuer og okkuperer annen manns land.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2015 kl 01:33

Foreningen Med Israel for fred (MIFF) vil at jeg skal beklage at jeg oppfordrer til boikott av israelske varer. Samtidig uttrykker styrelederen at han – «ikke tror at de israelske bosetningene er et så stort hinder for fred som man egentlig vil ha det til».

Blind er ikke den som ser, men den som ser og likevel velger å være blind, sier jeg noen ganger i mine prekener. Det gjelder også her. Hvis noen bør beklage er det MIFF som støtter et regime som med våpen i hånd underkuer og okkuperer annen manns land.

Blind er ikke den som ser, men den som ser og likevel velger å være blind.

Jeg skjønner at mange kristne har et nært følelsesmessig forhold til Israel, men jeg skjønner ikke at kristne kan lukke øynene for de overgrep som finner sted. Det jeg opplevde i vinter, og som jeg igjen står midt oppe i, er en systematisk undertrykkelse og urettferdighet satt i system. Jeg har vært vitne til at hus og telt rives mens soldater holder vakt. Jeg har sett oliventrær som er hogd ned etter at israelske bosettere har vært på besøk i løpet av natten. Jeg har fulgt barn til skolen for at de skal ha et vern mot vold fra bosettere. Jeg har opplevd hatet og forskjellsbehandlingen som gjør palestinerne til et annenrangs folk. Dette skjer over hele Vestbredden.

Da Oslo-avtalen ble inngått i 1993 bodde det rundt 100.000 israelske bosetter på Vestbredden. I dag ligger tallet på over 380.000. I tillegg kommer et stadig større press på Øst-Jerusalem.

MIFF bagatelliserer vold og overgrep. De burde heller bruke sin posisjon til å jobbe for fred mellom Israel og sine naboer. Hvorfor trenger Israel å okkupere annen manns land? Hvorfor bruken av den meningsløse volden mot palestinerne? Israel er et vakkert land, men det er også et militærregime som går fram med brutal hånd.

Derfor er boikott et viktig virkemiddel. Derfor håper jeg at vi i Longyearbyen går fram med et godt eksempel og velger bort varer fra en okkupasjonsmakt. Det er viktig at vi i felleskap sier at nok er nok. Israel, som alle andre land, må respektere internasjonale humanitære lover. Det gjør de ikke i dag.

Vi bør alle ta avstand for en voksende antisemittisme. Det er jeg helt enig i. Men vi må samtidig si fra når et regime går fram på en så brutal måte som Israel gjør. Her må vi kunne skille mellom kritikk av et regime og med en rasisme mot jøder.

Et urolig Vestbredden, er et urolig Midtøsten. Slik sett truer Israel sin egen eksistens. Hvis MIFF støtter den israelske okkupasjonen av Vestbredden, er de med på å nøre opp om uroen. De er dermed ikke med på å skape fred for Israel, men det motsatte.

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!