Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bo trygt i Lia

Husrekka i Lia. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Bo trygt i Lia

Senest ut på 1990-tallet har skredrisikoen i Lia basert på modellregning vært kjent for Svalbard Samfunnsdrift.

Tekst:

Publisert:

«Fortgang for nye boliger» (SP 20.05.2016) og «Får ikke flytte hit» (SP 27.05.2016) viser at boliger nedenfor Skjæringa møter motstand, hvor fordelaktig området enn måtte være teknisk og praktisk.

Senest ut på 1990-tallet har skredrisikoen i Lia basert på modellregning vært kjent for Svalbard Samfunnsdrift (ved Norges Geotekniske Institutt, ved undertegnete og muligens flere). Den pågående NVE-analysen vil neppe gi noe vesentlig nytt bilde. Avhengig av modellenes forutsetninger og antatte snødynamiske koeffisienter samt nyere tids gitte bestemmelser om akseptabel risiko vil ventelig de øverste en til to rader hus ansees for utsatte i dag også.

Avbøtende tiltak mot snøskred trenger ikke være ensbetydende med flytting. Det er spørsmål om byggetekniske grep og økonomi. Oppsamlingen av snø i bruddsonen for skred ovenfor spisshusene kunne reduseres signifikant ved trinnvise snøgjerder i retning mot Gruvedalen. Halvert vindhastighet betyr på 1/8 redusert frakt av snø. Bebyggelsen øverst i Gruvedalen kunne sikres mot krypende oppsamlet snø ved oppsatte støtter. Snøbruer i vestskråningen av Sukkertoppen, dimensjonert for å stå i mot forventet trykk av snø, ville være kostbare å installere men effektive.

Nyttig i beslutningsprosessen kunne bli opsjonen og en plan å beholde den eksisterende bebyggelse, men forsvarlig sikret ved forbygninger mot skred.

Reinhard Mook

Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Er det virkelig skadelig å ikke være fysisk aktiv?

Delplan for idrett og fysisk aktivitet, 2013 – 2023 (Planforslag 2013, Longyearbyen lokalstyre). Dokumentet inneholder en hel del fornuftige planer. Men blir disse planene omsatt til handling? Eller er det velmente ambisjoner uten praktiske tiltak?

Fremmed fugl

«Det var ingen god mottagelse den fikk, flyktningen, som kom til Svalbard etter en lang ferd mot nord.»

De første flyvningene til Longyearbyen

Passasjerfly til Svalbard på 1960-tallet: Flymeteorologiske forutsetninger.

Store Norske - samfunnsbygger og kulturbærer i 100 år

Store Norske jubilerer i år. Mye har skjedd siden Store Norske overtok gruveselskapet til J. M. Longyear.

«Uklarheter om hvem som eventuelt skulle ha sikret Lia ved skredforebygginger eller ha organisert overvåking og varsling av skredfare kan tyde på at ingen instans så langt har vært rettslig garantist med derav følgende plikter».

En reise mot Ultima Thule

Som et Ultima Thule ligger de der med sine hemmeligheter og myter.Vi snakker om brefrontene – bortenfor grensen av den kjente verden.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!