Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bo trygt i Lia

Husrekka i Lia. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Bo trygt i Lia

Senest ut på 1990-tallet har skredrisikoen i Lia basert på modellregning vært kjent for Svalbard Samfunnsdrift.

Tekst:

Publisert:

«Fortgang for nye boliger» (SP 20.05.2016) og «Får ikke flytte hit» (SP 27.05.2016) viser at boliger nedenfor Skjæringa møter motstand, hvor fordelaktig området enn måtte være teknisk og praktisk.

Senest ut på 1990-tallet har skredrisikoen i Lia basert på modellregning vært kjent for Svalbard Samfunnsdrift (ved Norges Geotekniske Institutt, ved undertegnete og muligens flere). Den pågående NVE-analysen vil neppe gi noe vesentlig nytt bilde. Avhengig av modellenes forutsetninger og antatte snødynamiske koeffisienter samt nyere tids gitte bestemmelser om akseptabel risiko vil ventelig de øverste en til to rader hus ansees for utsatte i dag også.

Avbøtende tiltak mot snøskred trenger ikke være ensbetydende med flytting. Det er spørsmål om byggetekniske grep og økonomi. Oppsamlingen av snø i bruddsonen for skred ovenfor spisshusene kunne reduseres signifikant ved trinnvise snøgjerder i retning mot Gruvedalen. Halvert vindhastighet betyr på 1/8 redusert frakt av snø. Bebyggelsen øverst i Gruvedalen kunne sikres mot krypende oppsamlet snø ved oppsatte støtter. Snøbruer i vestskråningen av Sukkertoppen, dimensjonert for å stå i mot forventet trykk av snø, ville være kostbare å installere men effektive.

Nyttig i beslutningsprosessen kunne bli opsjonen og en plan å beholde den eksisterende bebyggelse, men forsvarlig sikret ved forbygninger mot skred.

Reinhard Mook

Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!