Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bo trygt i Lia

Husrekka i Lia. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Bo trygt i Lia

Senest ut på 1990-tallet har skredrisikoen i Lia basert på modellregning vært kjent for Svalbard Samfunnsdrift.

Tekst:

Publisert:

«Fortgang for nye boliger» (SP 20.05.2016) og «Får ikke flytte hit» (SP 27.05.2016) viser at boliger nedenfor Skjæringa møter motstand, hvor fordelaktig området enn måtte være teknisk og praktisk.

Senest ut på 1990-tallet har skredrisikoen i Lia basert på modellregning vært kjent for Svalbard Samfunnsdrift (ved Norges Geotekniske Institutt, ved undertegnete og muligens flere). Den pågående NVE-analysen vil neppe gi noe vesentlig nytt bilde. Avhengig av modellenes forutsetninger og antatte snødynamiske koeffisienter samt nyere tids gitte bestemmelser om akseptabel risiko vil ventelig de øverste en til to rader hus ansees for utsatte i dag også.

Avbøtende tiltak mot snøskred trenger ikke være ensbetydende med flytting. Det er spørsmål om byggetekniske grep og økonomi. Oppsamlingen av snø i bruddsonen for skred ovenfor spisshusene kunne reduseres signifikant ved trinnvise snøgjerder i retning mot Gruvedalen. Halvert vindhastighet betyr på 1/8 redusert frakt av snø. Bebyggelsen øverst i Gruvedalen kunne sikres mot krypende oppsamlet snø ved oppsatte støtter. Snøbruer i vestskråningen av Sukkertoppen, dimensjonert for å stå i mot forventet trykk av snø, ville være kostbare å installere men effektive.

Nyttig i beslutningsprosessen kunne bli opsjonen og en plan å beholde den eksisterende bebyggelse, men forsvarlig sikret ved forbygninger mot skred.

Reinhard Mook

Longyearbyen

Siste nytt i Leserinnlegg

Den blå time

Vi er inne i den fagreste tiden på året, men også den farligste. Det er viktig at vi ser hverandre og bryr oss slik at ingen isolerer seg og blir værende i mørket

Sverdrupbyen i brann

En kommentar til bildet av brenning av Sverdrupbyen (Historisk bilde, Svalbardposten 3. utgave, 20.01.2017).

Isbjørnens hegemoni

Berit Våtvik om Longyearbyens fremtid.

 
Svalbard kan bli starten på et nytt norsk energieventyr

Thorium-basert kjernekraft i kompakt småskala utførelse, er et alternativ som bør utredes for å dekke et fremtidig behov for kraft og varme på Svalbard.

Reisemålsutvikling i et grønt perspektiv

Visit Svalbard og medlemsbedriftene tar «grønn omstilling» på alvor, skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i dette innlegget.

Spitsbergen Travel blir til Hurtigruten Svalbard

Fra 1. januar 2017 endret Spitsbergen Travel navn til Hurtigruten Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!