Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Attraktive boliger til salgs

La vannet renne: Varmt vann kan ha rent i nærmere 20 år i kjelleren i Bolig 309. På armaturen har det vokst fram et tykt, grønnhvitt belegg. FOTO: Kjellrun Eggenfellner

Attraktive boliger til salgs

Attraktive boliger til salgs

Tekst:

Publisert:

I Svalbardposten nummer 2/2013 leser jeg at «sopp-husene» skal selges eller leies ut. Jeg er ikke lite forundret! Har Store Norske Boliger virkelig tenkt å få «lurt» mennesker til å flytte inn der hvor alle vi andre måtte flytte ut?

Vi kan lese følgende på nettstedet sykeavhuset.no: «Gamle fuktskader som ikke er fagmessig utbedret, kan gi problemer med muggsopp i tiår etterpå. Selv om fuktkilden er borte kan muggen fortsette å leve». Store Norske Boliger er vel ikke kompetent til selv å ta prøver?

Jeg forstår av innlegget at Mycoteam ikke har befart bygningene etter utbedringene som er gjort. I 2010 skriver konsulentfirmaet Mycoteam, som er spesialist på sopp og råteskade i bygninger, at de konkluderer med at det er «rik vekst av ulike muggsopparter, trådformede bakterier med ubehagelig lukt og middekskrementer. At det er uvanlig å finne raggråtemugg i luftprøver fordi sporene er tunge og lar seg ikke fange opp i luftanalyser. Når vi finner det, kan det tyde på det er rikelig med sporer i området og at det trolig er vekst i tilstøtende områder».

Håvar Fjæringøy i Store Norske Boliger uttaler i Svalbardposten nummer 2 at det var noen av beboerne som hadde lagret paller i kjelleren som var blitt våte. Han nevner ikke med et ord vasken i kjelleren hvor krana med varmt vann skulle renne en uke, og så ble det til 20 år fordi rørleggeren glemte å stenge den. Varmt vann rant i 20 år!
Jeg ringte Store Norske Boliger flere ganger om denne krana, men ingenting skjedde! Det luktet mugg og jordslag i hele huset. «Det er slett ikke bra for inneklimaet at varmt vann står slik og renne. Det fører til høy fuktighet og gode vilkår for soppvekst», sier fagsjef Johan Mattson i Mycoteam, som står bak rapporten.

Vi var flere som ble syke. Barn hadde pustevansker, Knut Johannesen fikk store helseplager. Jeg bodde der i tolv år, og var veldig syk. Hudirritasjoner, frysninger, svimmelhet, leddsmerter, hodepine, fordøyelsesproblemer med vekttap og øyeirritasjoner.

Alt som jeg hadde lagra i kjellerboden var ødelagt og måtte kastes/brennes. Sove­poser, dyner, gulvtepper med mer. Jeg spurte forsikringsselskapet mitt om de erstattet det tapte, men fikk til svar at ingen forsikringsselskap erstattet ting som var ødelagt på grunn av muggsopp. Det er huseiers ansvar, men på en henvendelse til huseier fikk jeg til svar at det var ikke muggsopp der! Jeg håper ikke andre mennesker må oppleve det samme som jeg gjorde på Skjæringa.

Kjellrun Eggenfellner
Longyearbyen

Se bildet større

Boden: Gulvet i boden til Kjellrun Eggenfellner. Alt hun hadde der var ødelagt av soppsporer, sorte priker og luktet jordslag. FOTO: Kjellrun Eggenfellner

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!