Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Attraktive boliger til salgs

La vannet renne: Varmt vann kan ha rent i nærmere 20 år i kjelleren i Bolig 309. På armaturen har det vokst fram et tykt, grønnhvitt belegg. FOTO: Kjellrun Eggenfellner

Attraktive boliger til salgs

Attraktive boliger til salgs

Tekst:

Publisert:

I Svalbardposten nummer 2/2013 leser jeg at «sopp-husene» skal selges eller leies ut. Jeg er ikke lite forundret! Har Store Norske Boliger virkelig tenkt å få «lurt» mennesker til å flytte inn der hvor alle vi andre måtte flytte ut?

Vi kan lese følgende på nettstedet sykeavhuset.no: «Gamle fuktskader som ikke er fagmessig utbedret, kan gi problemer med muggsopp i tiår etterpå. Selv om fuktkilden er borte kan muggen fortsette å leve». Store Norske Boliger er vel ikke kompetent til selv å ta prøver?

Jeg forstår av innlegget at Mycoteam ikke har befart bygningene etter utbedringene som er gjort. I 2010 skriver konsulentfirmaet Mycoteam, som er spesialist på sopp og råteskade i bygninger, at de konkluderer med at det er «rik vekst av ulike muggsopparter, trådformede bakterier med ubehagelig lukt og middekskrementer. At det er uvanlig å finne raggråtemugg i luftprøver fordi sporene er tunge og lar seg ikke fange opp i luftanalyser. Når vi finner det, kan det tyde på det er rikelig med sporer i området og at det trolig er vekst i tilstøtende områder».

Håvar Fjæringøy i Store Norske Boliger uttaler i Svalbardposten nummer 2 at det var noen av beboerne som hadde lagret paller i kjelleren som var blitt våte. Han nevner ikke med et ord vasken i kjelleren hvor krana med varmt vann skulle renne en uke, og så ble det til 20 år fordi rørleggeren glemte å stenge den. Varmt vann rant i 20 år!
Jeg ringte Store Norske Boliger flere ganger om denne krana, men ingenting skjedde! Det luktet mugg og jordslag i hele huset. «Det er slett ikke bra for inneklimaet at varmt vann står slik og renne. Det fører til høy fuktighet og gode vilkår for soppvekst», sier fagsjef Johan Mattson i Mycoteam, som står bak rapporten.

Vi var flere som ble syke. Barn hadde pustevansker, Knut Johannesen fikk store helseplager. Jeg bodde der i tolv år, og var veldig syk. Hudirritasjoner, frysninger, svimmelhet, leddsmerter, hodepine, fordøyelsesproblemer med vekttap og øyeirritasjoner.

Alt som jeg hadde lagra i kjellerboden var ødelagt og måtte kastes/brennes. Sove­poser, dyner, gulvtepper med mer. Jeg spurte forsikringsselskapet mitt om de erstattet det tapte, men fikk til svar at ingen forsikringsselskap erstattet ting som var ødelagt på grunn av muggsopp. Det er huseiers ansvar, men på en henvendelse til huseier fikk jeg til svar at det var ikke muggsopp der! Jeg håper ikke andre mennesker må oppleve det samme som jeg gjorde på Skjæringa.

Kjellrun Eggenfellner
Longyearbyen

Se bildet større

Boden: Gulvet i boden til Kjellrun Eggenfellner. Alt hun hadde der var ødelagt av soppsporer, sorte priker og luktet jordslag. FOTO: Kjellrun Eggenfellner

Siste nytt i Leserinnlegg

Isbjørnangrepet  i 1995

« Vi var litt eldre og veldig heldige».

Et spark nedover

«Når man leser arbeidsgivers egen versjon inne i avisa fikk jeg ikke den til å stemme overens med forsiden».

Kritisk journalistikk?

«Jeg prøvde etter beste evne å forklare journalisten at dette ikke stemte helt med virkeligheten, men da avisen kom ut, var denne historien slått stort opp på forsiden».

Peder Åsmund Pedersen til minne

Ble født på Blomstrandhalvøya i 1930.

«Etter mine begreper er de siste tiårenes essens nå i ferd med å bli et særs dårlig brygg».

Minneord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!