Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpent brev til Sysselmannen

Åpent brev til Sysselmannen

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:15

I juli 2012 ble det kjent at Sysselmannen ikke anbefaler pepperspray som isbjørnbeskyttelse i den nye våpenloven overfor Justisdepartementet. Bakgrunnen for konklusjonen, er tilsynelatende en pepperspray-test som Sysselmannen utførte sist vinter på Svalbard.

I en artikkel i Svalbardposten i august, argumenterte jeg for ikke-dødelige skremmemidler, blant annet pepperspray. Jeg avsluttet med følgende spørsmål:
«Hvis drepende skytevåpen avskaffes på Svalbard, og det i stedet innføres krav om bevis for at man har kunnskap om: isbjørnens natur, atferd, kroppsspråk, med mer, korrekt reaksjon når mennesker møter isbjørn og bruk av pepperspray og signalpistol – hvem tør da stå frem og påstå at det ikke kunne spares både menneske- og bjørneliv?»

Jeg forventer at Sysselmannen leser Svalbardposten, men det har likevel ikke kommet noen svar. Jeg nekter å tro at tausheten skyldes manglende interesse i saken. Tross alt bør Sysselmannen være klar over sin forpliktelse til å beskytte både menneske- og isbjørnliv best mulig. Jeg er fristet til å tro at stillheten skyldes at Sysselmannen er enig med min argumentasjon. Men det er en litt for tidlig konklusjon, siden det vil motsi Sysselmannens tidligere så våpenpositive holdning. Derfor må jeg bare anta at den manglende responsen kun skyldes et travelt program, og kanskje mangel på detaljer i mitt spørsmål. Jeg forsøker derfor på nytt.

Jeg ønsker derfor å få vite: Er Sysselmannen enig i at ethvert potensielt utstyr som kan redde liv – både til mennesker og isbjørner i noen av de uunngåelige møtene mellom de to artene – fortjener å bli tatt seriøst og grundig vurdert, slik at en kan avgjøre om det kan være nyttig på Svalbard?

I testen utført av Sysselmannen sist vinter, ble det da testet et representativt utvalg av pepper- og bjørnesprayprodukter som er tilgjengelige på det internasjonale markedet? Dette inkluderer også ulike beholderstørrelser og den totale rekkevidden på sprayen.

Har Sysselmannen vurdert de ulike studiene som er gjort på effekten av pepper- og bjørnespray? Har etaten studert bruken og virkningen sprayen har hatt andre steder i verden? Kan Sysselmannen referere til studier, rapporter, artikler og kunnskap som støtter opp om anbefalingen om at pepperspray ikke er et nyttig skremmemiddel mot isbjørn?

Dersom Sysselmannen mener resultatet av slike funn er irrelevante, eller ikke gjelder for Svalbard – vil han da sette ned en arbeidsgruppe? En gruppe bestående av fagfolk, for eksempel fra Direktoratet for Naturforvaltning og Norges Jeger- og fiskerforbund, men også med internasjonal ekspertise på området? Gruppa kunne gå gjennom eksisterende kunnskap, og deretter gi Sysselmannen sine ekspert­anbefalinger.

På forhånd takk for deres tid og deres svar.

Morten Jørgensen
København

Siste nytt i Leserinnlegg

SuperDARN offisielt åpnet

Den første norske SuperDARN radaren ble offisielt åpnet på Breinosa onsdag 19 oktober. SuperDARN står for Super Dual Auroral Radar Network.

Den tilbakevendende kampen om grunnen i Longyearbyen

SNSK oppfordrer til at vi nå fokuserer på å utvikle Longyearbyen basert på samarbeid, respekt for hverandres roller og utnyttelse av potensialet som finnes hos de sentrale aktørene i samfunnet her oppe.

 Longyearbyen  og cruiseturismen

«I don’t do cruising anymore, I do expeditions», kunne en voksen amerikaner godt kledd for den arktiske sommeren fortelle meg da han kom innom turistinformasjonen i teltet på Bykaia i sommer.

Svar til Khanittha

Arnt Vegar Jenssen svarer på forrige ukes leserinnlegg.

Spurvefugler på avveie

Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Nok et spark nedover

Jensen i sin ombudsmannsrolle velger en ovenfra-og-ned-holdning når han nærmest driver folkeopplysning i Svalbardposten om utlendingers rettigheter.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!