Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Å være ansatt i Longyearbyen lokalstyre med foretak – med julebord!

Å være ansatt i Longyearbyen lokalstyre med foretak – med julebord!

Tekst:

Publisert:

Ukas gallup i Svalbardposten stiller blant annet spørsmålet om ansatte i Longyearbyen lokalstyre fortjener julebord i år. Vi er takknemlige for at vi har en arbeidsgiver som ser at det å kunne samle oss en gang per år i hyggelig lag er av stor verdi. (For ordens skyld: ledsager betaler 500 kroner). Vi er nesten 200 ansatte dersom vi tar med deltidsansatt brannmannskap. Til daglig er vi spredt over hele byen og ser lite til hverandre. Vi synes ansatte i barnehagen, gjengen på energiverket og damene på Info­torget – alle sammen - fortjener å kunne møtes og bli satt pris på!

Vi lurer egentlig på Svalbardpostens formål med denne ukas gallup - og mange tidligere galluper? Det blir til tider pinlig at vår eneste lokalavis lar seg henføre til så søkte spørsmål som her presenteres. Er intensjonen å gi næring til «bygdedyret» og å skape splittelse blant befolkningen? Som eneste lokalavis har Svalbardposten stor makt, en makt som lett kan misbrukes.

Det kan være på sin plass å komme med noen faktaopplysninger om ansattvilkår i Longyearbyen lokalstyre. Ut fra omtale i avisa kan det virke som vi er byens lønns­adel med billige boliger og mange andre lukrative ordninger. Lønna vår settes med utgangspunkt i minstelønnstabeller i henhold til gjeldene hovedtariffavtaler innenfor kommuneområdet. Mange av de ansatte i vår virksomhet blir liggende på minstelønn hele sin yrkeskarriere. Riktignok ligger lønna for noen stillinger med for eksempel ingeniørfaglig kompetansebehov et stykke over minstelønn på grunn av mangel på arbeidskraft. Vi har også noen få ansatte som har med seg noen «etterlevninger» etter gamle SSD-tiden og fra tiden som statsansatt ved skolen. Men vi kan berolige dere med at disse ansatte snart kan telles på en hånd. Når det gjelder lønns- og ansattvilkår, trur vi det ligger mer oppsiktsvekkende journalistisk stoff dersom Svalbardposten løfter blikket til øvrig offentlig virksomhet og bedrifter i denne byen.

Når det gjelder Longyearbyen lokalstyres cirka 120 hybler og leiligheter er det vedtatt en økning på cirka 30 prosent i husleia. Ansatte i Longyearbyen lokalstyre har da over dobbelt så høy kvadratmeterhusleie som eksempelvis Store Norske-ansatte. Sammenligner en med det private marke­det for øvrig er det naturlig nok fortsatt «rimelig», men hva med å sammenligne oss med øvrig offentlig virksomhet som det er mye av i denne byen?

Både vi som tillitsvalgte og vår arbeidsgiver ønsker å bidra til å bygge et godt omdømme rundt Longyearbyen lokalstyre med foretak. Dette trenger vi hjelp til! Det skal mye positiv omtale til for å veie opp for effekten av én negativ omtale. La oss også rette fokus mot det positive som skjer her i byen – det vi får til – som vi kan være stolte av - i regi av Longyearbyen lokalstyre med foretak. Her synes vi Svalbardposten har et stort utviklingspotensiale. Vi er absolutt for kritisk journalistikk, men all den kritiske journalistikken trenger kanskje ikke være rettet mot Longyearbyen lokalstyre? Med ønske og håp om at Svalbardposten tar seg råd til et hyggelig julebord.

Utdanningsforbundet v/Anne Jahre

Fagforbundet v/Vigdis Foss, Delta v/Roger Zahl Ødegaard, EL & IT v/Tor Øverbø

NITO v/Odd Jostein Sylte og Astrid Meek, Econa v/Anne-Line Pedersen, Musikernes fellesorganisasjon v/Bente Mari Mortensen

Siste nytt i Leserinnlegg

Om bambus, spøkelseskreps og et Arktis i endring

Ekstern artikkel.

Åpent brev til helseministeren

Hvem er det som kan si at ett år av et menneskes liv er mindre verdt enn ti år av et annet?

Historieløse guider

Leserinnlegg: «Som en dyktig journalist, bør vite minst ti ganger mer enn det han eller hun normalt vil få bruk for. Først da bør reiselivssjefen og resten av Visit Svalbard være fornøyd.»

Utvikling av reiselivet

Leserinnlegg: Almenningens tragedie er i ferd med å bre om seg innen turismen.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Hallvard Holm gjør rett i å kritisere  - men det er god kvalitet på guidene

Ronny Brunvoll kommer Hallvard Holm i møte i kritikken av turistguidene i Longyearbyen, men hevder allikevel at kvaliteten jevnt over er god. Turistnæringen arbeider kontinuerlig med god opplæring av sine ansatte.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!