Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viktig besøk for klimaet

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Viktig besøk for klimaet

Besøket bidrar til å styrke posisjonen til det lokale forskningsmiljøet.

Tekst:

Publisert:

Mange politikere og myndighetspersoner besøker Svalbard, men å få besøk av den amerikanske utenriksministeren er likevel ikke hverdagskost. Det ble satt i verk store sikkerhetstiltak under John Kerrys besøk. Sysselmannen hadde  forberedt seg godt, og under selve besøket samarbeidet de med både norske og amerikanske spesialstyrker.

Målet var Ny-Ålesund. Der møtte Kerry forskere og kunne få førstehåndskunnskap om klimaforskningen. Kerry er for tiden leder i Arktisk råd, og har et stort engasjement for miljøet. Han fikk med egne øyne se hvordan isen har trukket seg tilbake.

USA har ikke akkurat vært kjent som spydspissen i internasjonal klimapolitikk, men uten et betydelig engasjement fra USA og de andre store utslippslandene, vil det være vanskelig å nå målene om virkningsfulle internasjonale utslippskutt.

Derfor betyr det mye at den amerikanske utenriksministeren søker viten på denne måten. Kerry sier at USA er i ferd med å trappe opp kampen mot klima-endringene, og at de er godt på vei til å nå målet om 17 prosent reduksjon av utslipp av klimagasser innen 2020.

20 land driver forskning i Ny-Ålesund. 10 av dem har egen forskningsstasjon. Det er første gang en sittende amerikansk utenriksminister besøker Svalbard. At Kerry kommer hit og får ny kunnskap direkte fra forskerne er viktig, og viser betydningen av forskningen som foregår her.

Et stort pressekorps fulgte besøket, også journalister fra to amerikanske medier. Oppmerksomhet rundt forskningen i Arktis er avgjørende, og et besøk av den amerikanske utenriksministeren bidrar i enda større grad til å løfte forskningen ut av forskerbygda og opp på den internasjonale agendaen. Besøket bidrar også til å styrke posisjonen til det lokale forskningsmiljøet.

Med seg i kofferten tilbake har Kerry fått ny kunnskap om endringer i isen og den alvorlige situasjonen for miljøet. Kunnskapen han nå tar med seg tilbake til Arktisk råd må føre til intensivering av arbeidet med reduksjon av klimagasser, både innenfor og utenfor USAs grenser. Det haster.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!