Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viktig å vise varsomhet

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Viktig å vise varsomhet

Dette er uansett en viktig debatt å ta.

Regjeringen sier i Svalbardmeldingen at de ønsker å legge til rette for eksisterende og ny variert virksomhet. Longyearbyen skal være et levedyktig lokalsamfunn som er attraktivt for familier. Ekstra midler er bevilget både til videre reiselivsutvikling og til ny næringsutvikling. De sier også at staten ikke er en reiselivsaktør. Det er derfor både skepsis og uro i reiselivsnæringen når Store Norske (SNSK) nå går tungt inn på driftssiden i reiselivet som en betydelig aktør.

Det er forståelig at også SNSK ser på nye inntektsmuligheter og annen virksomhet for selskapet når kulldriften gradvis legges ned. Det er også viktig at de fortsatt er engasjert i utviklingen av svalbardsamfunnet, og bidrar til å skape nye arbeidsplasser. Men samtidig er det ikke ukomplisert når staten engasjerer seg i kommersiell virksomhet, og det er viktig å holde tunga rett i munnen og balansere ulike hensyn.

Det er ingen tvil om at gruvevirksomheten og gruvehistorien er viktig i en pakke som skal selges til turister som vil oppleve Svalbard. Men når et selskap med statlig kapital i ryggen går inn i en næring, i direkte konkurranse med private aktører, er det god grunn til å vise stor varsomhet.

I tillegg til at det nye selskapet, Svea Spitsbergen Experience, der SNSK har aksjemajoritet, går inn som driftsselskap i Svea ble det denne uken kjent at SNSK også overtar driften av Gruve 3, der Basecamp Explorer i samarbeid med Store Norske har bygd opp et reiselivsprodukt med en besøksstrosse.

Svalbardmeldingen sier også at det er viktig å sikre gode og forutsigbare rammebetingelser som gir grunnlag for vekst i reiselivsnæringen. At staten ved SNSK går inn og tilrettelegger for ulike aktiviteter i gruvene og åpner for turisme har vært godt mottatt i næringen. Reaksjonene fra andre reiselivsaktører og fra politisk hold er først og fremst rettet inn mot at SNSK selv nå går inn på driftssiden både i Svea og Gruve 3.

Dette er uansett en viktig debatt å ta, særlig siden dette kan være i strid med Svalbardmeldingen - eller i det minste kan tolkes slik.

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!