Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viktig å minnes  i fellesskap

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Viktig å minnes i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Tekst:

Publisert:

Et minnesmerke over de som mistet livet i Store Norske sin tjeneste har endelig blitt reist i Longyearbyen. 124 navn er gravert inn på minneplaketten. Dette minner oss om at også tragedier er en viktig del av vår historie. Minnesmerket har fått en verdig plass i en historisk del av byen. Hvert av disse navnene er uløselig knyttet til samfunnet her i nord. Samtidig har hver av de omkomne også sin egen historie, og bak den ligger det mye sorg og savn. Menn i sin beste alder ble brått og brutalt revet bort. Tilbake satt noen som hadde mistet en av sine kjære.

Gruvedrift er en krevende industri som setter store krav til sikkerhet. Ulykkene er en del av historien som verken skal glemmes eller legges lokk på. Minnesmerket er en anerkjennelse av det både de omkomne og de etterlatte har ofret, men også en påminning om den risikoen mange andre har tatt opp gjennom historien for å bygge dette samfunnet. For oss alle er det viktig å ha et slikt minnesmerke for vår kollektive hukommelse og for ettertanke. For de som har kjent tapet ved å miste en av sine kjære kan det også være godt å ha et sted å gå til med sin sorg og sine minner.

Det er ikke bare gruvedrift som kan være farefullt. Svalbardnaturen og det barske klimaet er utfordrende og har krevd mange menneskeliv gjennom tidene. Det skulle vise seg at det heller ikke er trygt inne i byen, inne i egne hus.

For snart ett år siden gikk det enorme snøskredet fra Sukkertoppen som tok elleve hus. Atle Husby (42) og Nikoline Røkenes (2) omkom i de enorme snømassene. Mange ble heldigvis også reddet etter en enorm innsats av redningsmannskap og frivillige.

Det er planlagt en markering med fakkeltog opp til plassen der skredet gikk på ettårsdagen for skredet, den 19. desember. Det er viktig å markere og vise omsorg og omtanke både til de som er hardest rammet og de som engster seg eller trenger noen å snakke med. Longyearbyen er et samfunn med mye varme, men det er helt sikkert også noen som har det vanskelig og trenger en utstrakt hånd.

Jeg vil oppfordre alle til å ta ekstra godt vare på hverandre i tiden som kommer.

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!