Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Værrekorder står i kø

 

Værrekorder står i kø

Alle har et ansvar for å bremse denne utviklingen og alle kan bidra på hver sin måte.

Tekst:

Publisert:

Denne sommeren har Svalbardposten omtalt flere rekorder både når det gjelder varme og nedbør. Det at vi har sett varmere-korder er kanskje ikke alene nok til å si noe sikkert om at klimaet forandrer seg. Men den generelle temperaturøkningen over tid er etterhvert en godt dokumentert trend mange steder i verden.

Få stiller spørsmål om dette faktisk er endringer som skyldes menneskelig aktivitet. FNs meterologiske organisasjon, WMO, forventer at 2016 kan bli det varmeste året som noen sinne er registrert. Måned etter måned blir det satt nye globale varmerekorder. I Irak og Kuwait ble det satt varmerekorder på opp mot 54 varmegrader i juli, mens det i Andesfjellene i Peru ble målt 23 minusgrader som tok livet av 50.000 alpakkaer.

Arktis opplever raskere endringer enn tidligere beregninger. Enkelte forskere tror at Nordpolen kan være isfri om sommeren innen fem til åtte år, andre mener det vil ta lenger tid. Et isfritt Arktis om sommeren vil få store konsekvenser både når det gjelder været og forholdene for dyrene som er avhengig av sjøisen som sitt habitat (oppholdssted).

Norsk Polarinstitutt utreder nå mulighetene for å etablere en langsiktig overvåking av fjordis på Svalbard med hovedvekt på habitat for ringsel. Gjennom den overvåker man samtidig en viktig faktor for isbjørnen siden selen er regnet som dens hovedføde. Ringsel er i tillegg en art som er grunnlag for mange arter i systemet. Det er viktig å få på plass dette for å kunne følge med på hvordan klimaendrigene forandrer økosystemet og de konsekvensene dette får.

Denne uken besøkte den svenske Utdannings og forskningsministeren, Helene Hellmark-Knutsson Svalbard. Hun er en av mange politikere fra ulike land som har lagt turen til Arktis for selv å se og oppleve hvordan isen og miljøet her blir påvirket av klimaet. Arktis er ett av områdene der endringene skjer raskest og er tydeligst, derfor er også den internasjonale interessen så stor, også fra forskerhold.

Mengden CO2 i atmosfæren stiger fortsatt år for år og det er ingenting som tyder på at det vil endre seg. Alle har et ansvar for å bremse denne utviklingen og alle kan bidra på hver sin måte.

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!