Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Usikkert for gruva

 

Usikkert for gruva

Samtidig oppstår en ny utfordring for lokalsamfunet.

Tekst:

Publisert:

Det er lite som tyder på at det blir noen avklaring på søknaden til Store Norske om kriselån på 450 millioner kroner før påsken. Tilbakemeldingene fra Fiskeri- og næringsdepartementet, senest i skrivende stund, er at det ikke er «noe nytt i saken» og at det ikke er mulig å si noe om framdrifta. Slikt skjer ikke over natta, men utgangspunktet, slik det har blitt signalisert, har vært at saken skulle passere regjeringskonferanse og nå Stortinget før påskekyllingene dukker opp. Dette skaper usikkerhet på Svalbard.

450 millioner kroner er mye penger, og kullselskapet har skaffet seg armslag gjennom forhandlinger med kreditorer og leverandører, slik at den finanielle situasjonen er berget fram til juni, men så er det slutt og kasa er tom. Det er ingen god situasjon å vite for ansatte og andre som lever her. Det er heller ingen god situasjon for et næringslivet, som må sette tæring etter næring. Coop Svalbard SA har budsjettert med en nedgang i salget på åtte prosent i 2015.

Med den varslede stortingsmeldingen om norsk svalbardpolitikk har regjeringen kjøpt seg tid. Konsekvensen er at hjørnesteinsbedriftens innspill om kriselån og statlig garanti for å få bankene med, må sees i sammenheng med den bebudede meldingen. Det samme gjelder andre tiltak, som for eksempel Unis' ønske om å utvide raskere for å ta unna noe av nedgangen i aktiviteten og bidra til å sikre bosettingen. Det vil være oppsiktsvekkende om ikke Store Norske får krisehjelp, men betingelsene vil være en sentral problemstilling i den kommende svalbardmeldingen.

Samtidig oppstår en ny utfordring for lokalsamfunnet. Etter at Store Norske har gjennomført sin andre store kuttrunde på to år, skal selskapet være rustet til å klare kullpriser nede i 75 dollar tonnet. Da er det ingen god nyhet at kullprisene senest i uka som gikk, lå godt under 60 dollar. Problemet er at styret sammen med den nye ledelsen i løpet av sommeren/høsten må ta stilling til om selskapet skal starte ny oppfaring i Lunckefjellgruva. Denne jobben må ta til i løpet av høsten, hvis ikke, blir det en periode med nærmest full stans neste år. Hvor lang denne perioden kan bli vet vi ikke, men dette kan ikke styret sitte og se på. Derfor er det på langt nær sikkert at kuttrundene i kullselskapet er over. Sannsynligvis er de det ikke.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!