Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uroen brer seg

Longyearbyen. FOTO: Eirik Palm

Leder:

Uroen brer seg

Utspillet til næringsforeningen må også leses som en gryende frustrasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2015 kl 22:03

Pessimismen sprer seg i næringslivet på Svalbard. En undersøkelse som Svalbard næringforening gjorde blant medlemmene mandag og tirsdag denne uka, viser at mer enn 40 prosent av bedriftene som svarte, har satt planlagte investeringer på vent. 50 prosent venter dessuten en nedgang i omsetningen, og for nærmere ti prosent er den ventede nedgangen stor. Resultatene reflekterer vakuumet som er i ferd med å oppstå på grunn av uvissheten rundt Store Norske.

Pressemeldingen som i sin helhet ble publisert i Nord24 onsdag, må leses som at Svalbard Næringsforening ønsker å innta en aktiv holdning for å presse fram en rask avklaring i regjeringen. Det tror jeg ikke den klarer. Sannsynligvis jobber jurister og økonomer med spørsmålet om Store Norske, som i tillegg til næringsliv og bosetting i Longyearbyen, handler om norsk svalbardpolitikk. Derfor vil departementet ta tiden det trenger, innenfor rimelige grenser. Men Store Norske har satt en dato. Innen 23. november trenger selskapet en avklaring om scenariet hvor selskapet legger Lunckefjellgruva og Svea i dvale, samtidig som bemanningen økes i Gruve 7. I motsatt fall kan enda flere oppsigelser komme, er beskjeden fra kullselkapet. Løsningen kan selvsagt ligge i at næringsminister Monica Mæland (H), gir en garanti under bordet og på den måten kjøper seg tid.

Men med uvissheten kommer også uroen. Utspillet til næringsforeningen må også leses som en gryende frustrasjon over å befinne seg i et vakuum. Det kan være ødeleggende dersom kompetanse og initiativ forsvinner, noe som kan gjøre skaden større. Enn så lenge svarer rundt halvparten av de spurte bedriftene at det er «business as usual», men om dette er forankret i regnskap eller stemningen for øyeblikket, er uklart.

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

"Det er for øyeblikket den største
trusselen om uroen brer seg"

Undersøkelsen viser også noe annet interessant: Sju av ti sier de kommer til å bli på Svalbard uansett, men hver fjerde sitter på gjerdet. Også meningsmålingen Svalbardposten presenterte i oktober viste at folk flest har framtidstro. Den gjelder det å ta godt vare på. Foreningsleder Terje Aunevik konkluderer med at det er et oppegående næringsliv som er klar til å ta sin del for å sikre samfunnet på 78 grader nord. Samtidig advarer han – som flere andre – mot en negativ spiral som er selvforsterkende. Det er for øyeblikket den største trusselen om uroen brer seg.

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!