Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ungdommen drikker

Leder – 15. mars 2013

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2013 kl 12:43

Det kommer neppe som en overraskelse at byens ungdom drikker. Ei heller, kan hende, at de for tiden innehar norgesrekorden i mengde alkohol de tyller i seg. Det er rart med det, ungdommen har det gjerne med å ta etter oss voksne. Og vi drikker, gud bedre, både øl og vin og brennevin. Overalt. Alltid.

En gang for nokså lenge, lenge siden var Longyearbyen et helt annen småsted. Byen var mindre, og alkoholserveringen skjedde stort sett i kafeen på Huset. Der satt gubbene, og ei og anna dame, og lepjet øl og røykte rullings. Og det var det. I dag er Longyearbyen kjent for sine mange serveringssteder. Ja, det finnes ikke det småsted på fastlandet med like mange bardisker som det Longyearbyen har. Hotell- og turistnæringen, og alle andre som lever av å selge alkohol, er selvsagt strålende fornøyde. Det samme er nok også byens politikere – og da særlig representantene fra Arbeiderpartiet og Høyre. At Høyre sier ja til alt som har med skjenking å gjøre, handler om at Høyre er et næringsparti. At Arbeiderpartiet sier ja, skyldes at partiet er uten ryggrad.

Beslutningen om å selge øl på flyplassen, var siste skanse i de mange rundene om å selge alkohol – overalt der folk ferdes. Skjenking på flyplassen var gjennom en lang serie behandlinger i lokalstyret. En av de mest rakryggede i den saken var avdøde Jon Sandmo. Han skal ha honnør post mortem for sin standhaftighet. Etter mange og lange runder, men et knippe dårlige argumenter, sa lokalstyret ja høsten 2010. Den saken ordnet nettopp Arbeiderpartiets representanter, godt hjulpet av Høyre.

«På flyplasser er det helt vanlig at det serveres alkohol. Vi har ikke noe strengt syn på at barn og unge ikke skal se at det blir servert alkohol», uttalte Heinrich Eggenfellner (H). Arbeiderpartiet på sin side krevde skillevegger og egne bord for de som skulle ha seg en øl. Ellers var det greit. Og dermed sporet hele saken av, fra å dreie seg om skjenkepolitikk til å dreie seg om interiørdesign. Da saken dukket opp igjen våren 2012, i forbindelse med et varsel om strengere alkoholpolitikk, argumenterte Anita Johansen (Ap) med at alkoholservering på flyplassen måtte få fortsette, fordi Coop Svalbard, som tar seg av salget, allerede hadde gått til innkjøp av skillevegger.

Våre folkevalgte var riktig så karske da de samme vår foreslo spritkutt i Longyearbyen. Det fikk utelivsbransjen til å steile, selvsagt. De lever som kjent av å selge alkohol. At politikerne var så ynkelige, var oppsiktsvekkende. Eller var det kan hende som forventet? Det er de samme personene som har åpnet kranene. Skulle de nå gi seg til å skru til. Det hele endte selvsagt med et gedigent mageplask, midt i spritdammen. Med fortsatt full åpning på alle kraner.

«Slike forslag og anbefalinger kan gjøre at potensielle investorer tenker seg om en gang til før de velger å investere i Longyearbyen. At politikerne er så kjappe i svingene, sender et guffent signal», sa pubeier Steve Daldorff Torgersen. Tygg på den, mens du fortsetter å gruble over at ungdommen drikker som ingen andre ungdommer gjør. Svaret er at de drikker fordi alle andre drikker – her i denne lille dalstubben vår.

God helg – og skål.

Birger Amundsen

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!