Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tour de Lyb

Leder - 16. august 2013.

Høsten er på full fart over oss. Den første snøen har lagt seg på fjelltoppene, tirsdag begynner skolen og reinjakta er i gang.

På fastlandet er folk ennå i sommerrus. Og i Nord-Norge er de i sykkelrus. Sist uke gikk tidenes første Arctic Race of Norway av stabelen. Traseen var lagt til Bodø-området og deretter gjennom Lofoten og Vesterålen og videre til Harstad. Midnattssol, arktisk natur og mektige naturopplevelser var noe av det som skulle trekke deltakere og presse. Og det ble en suksess. For eksempel hadde TV 2 nesten like mange seere som under Tour de France. Franskmennene har også rost det arktiske sykkelrittet.

Ja, visst. Det er vakkert i Lofoten og Vesterålen. Men det slår jammen ikke naturen her på øya vår i det ekte Arktis. Bare noe så familiært som Hiorthfjellet kan ta pusten fra noen og enhver, særlig kledd i vinterdrakt som fjellet har vært denne uka. Derfor er det med glede, og kanskje en selvfølge, at vi hører rittets far Knut-Eirik Dybdal trekke fram Longyearbyen som en mulig etappe. Noen vil sikkert humre og tenke at det er umulig å ­arrangere noe sånt på Svalbard. Men vi fastboende vet bedre.

For skulle en tenke på den måten, hadde alt vært umulig her på øya. Det skal ikke være mulig at det bor folk her permanent. Det skal ikke være mulig å ha et så bredt næringsliv her oppe som vi har. Skoler, hoteller, svømmehall, boblebad på terrassen, franske oster på butikken og fasjonable champagner og konjakker på utestedene. Alt dette skal egentlig ikke være mulig på 78 grader nord. Men det er det. Å arrangere et skarve sykkelrenn sommerstid er det minste problemet.

Det har tidligere vært samtaler mellom Dybdal og nøkkel­personer fra politikk og idrett i Longyearbyen. Noe er på gang, og om et par år kan vi kanskje få en prolog eller liten etappe her i byen. Naturen taler for seg selv, og med det sedvanlige skrålet om isbjørnfare og riflebærende isbjørnvakter, selger jo arrangementet nærmest seg selv.

At vi kun har fem mil med veier, er ikke noe problem. Vi klarer tross alt å arrangere maraton her. Flust av frivillige og ressurspersoner har vi også. Den største utfordringen blir vel å få Sysselmannens velsignelse til å filme syklistene fra helikopter. Men vi er klare. Det er vi alltid.

Ha en strålende helg!

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!