Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tour de Lyb

Leder - 16. august 2013.

Tekst:

Publisert:

Høsten er på full fart over oss. Den første snøen har lagt seg på fjelltoppene, tirsdag begynner skolen og reinjakta er i gang.

På fastlandet er folk ennå i sommerrus. Og i Nord-Norge er de i sykkelrus. Sist uke gikk tidenes første Arctic Race of Norway av stabelen. Traseen var lagt til Bodø-området og deretter gjennom Lofoten og Vesterålen og videre til Harstad. Midnattssol, arktisk natur og mektige naturopplevelser var noe av det som skulle trekke deltakere og presse. Og det ble en suksess. For eksempel hadde TV 2 nesten like mange seere som under Tour de France. Franskmennene har også rost det arktiske sykkelrittet.

Ja, visst. Det er vakkert i Lofoten og Vesterålen. Men det slår jammen ikke naturen her på øya vår i det ekte Arktis. Bare noe så familiært som Hiorthfjellet kan ta pusten fra noen og enhver, særlig kledd i vinterdrakt som fjellet har vært denne uka. Derfor er det med glede, og kanskje en selvfølge, at vi hører rittets far Knut-Eirik Dybdal trekke fram Longyearbyen som en mulig etappe. Noen vil sikkert humre og tenke at det er umulig å ­arrangere noe sånt på Svalbard. Men vi fastboende vet bedre.

For skulle en tenke på den måten, hadde alt vært umulig her på øya. Det skal ikke være mulig at det bor folk her permanent. Det skal ikke være mulig å ha et så bredt næringsliv her oppe som vi har. Skoler, hoteller, svømmehall, boblebad på terrassen, franske oster på butikken og fasjonable champagner og konjakker på utestedene. Alt dette skal egentlig ikke være mulig på 78 grader nord. Men det er det. Å arrangere et skarve sykkelrenn sommerstid er det minste problemet.

Det har tidligere vært samtaler mellom Dybdal og nøkkel­personer fra politikk og idrett i Longyearbyen. Noe er på gang, og om et par år kan vi kanskje få en prolog eller liten etappe her i byen. Naturen taler for seg selv, og med det sedvanlige skrålet om isbjørnfare og riflebærende isbjørnvakter, selger jo arrangementet nærmest seg selv.

At vi kun har fem mil med veier, er ikke noe problem. Vi klarer tross alt å arrangere maraton her. Flust av frivillige og ressurspersoner har vi også. Den største utfordringen blir vel å få Sysselmannens velsignelse til å filme syklistene fra helikopter. Men vi er klare. Det er vi alltid.

Ha en strålende helg!

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!