Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Ta godt vare på tiden, før den går inn i historien»

Leder

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.06.2016 kl 09:09

I dag skal den nye skoleboka lanseres. Viktig historie er igjen samlet mellom to permer. Et langt og nitidig arbeid er endelig i havn.

Skoleboka, av forfatter Kjersti Strømmen, forteller Longyearbyen skoles historie fra 1920 til 2014. Mange vil nok få et hyggelig tilbakeblikk når de blar igjennom den rikt illustrerte boka med lokale bilder og nær historie. 

Det har vært en trang fødsel fram til lansering, med mange involverte underveis. Mye penger er gått med og det er vanskelig å forstå at dette har tatt så lang tid. Når boka nå endelig ligger på bordet, vil nok de fleste likevel si at det var verdt det.

Svalbard og Longyearbyen er et uvanlig godt dokumentert lokalsamfunn. Et raskt søk i bibliotekets arkiv gir et treff på rundt 70 bøker som omhandler Svalbard og livet her.

Det er ikke mange småsamfunn som kan skilte med så stor interesse. Bare for litt over en måned siden ble det gitt ut en annen bok med lokalt tema. Boka Fallet av Birger Amundsen, ble gitt ut i april måned. Også denne boken er et viktig historisk dokument som kaster lys over deler av den nyere gruvehistorien og noe av dramatikken i Store Norske.

Interessen for livet i Høy-arktis og alt det spennende som har foregått og foregår her er stor. Den vakre naturen, fangsttradisjonen, det ville dyrelivet og gruvesamfunnet på godt og vondt har fått skribenter til å ta pennen fatt, og det har blitt mye god historieskriving ut av det.

Å kjenne sin egen historie er med på å forme identitet, skape tilhørighet og samhold samt bygge et samfunn. Alle har behov for å høre til et sted, og den historiske sammenhengen vi står i er en viktig del av det. Å dokumentere historien på Svalbard er viktig for fremtiden.

Alle som bor på Svalbard er med på å forme historien i øyriket hver eneste dag.

Ta godt vare på tiden, før den går inn i historien. Ha en historisk aften og helg!

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!