Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Svalbardmelding på dagsorden

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Svalbardmelding på dagsorden

– Nå er det viktig at innbyggerne engasjerer seg

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.08.2016 kl 14:14

Mandag deltar saksordfører for Svalbardmeldingen, Trine Skei Grande (V), på folkemøte i kulturhuset i Longyearbyen. Det er en viktig anledning for alle som ønsker å komme med innspill til meldingen som ble lagt fram i vår. Grande sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen som skal behandle meldingen fra Justis- og beredskapsdepartementet. Senere i høst, den 29. september, er det åpen høring i Stortinget, der det også er mulig å påvirke behandlingen.

Svalbardmeldinger har lagt viktige føringer for politikken i øyriket. De overordnede målene for svalbardpolitikken ligger fast, men denne gangen er det spesielt utfordringene rundt ned­trapping i kulldriften det er lagt vekt på. I takt med at Store Norske har redusert aktiviteten og bemanningen, er det viktig å legge til rette for at Longyearbyen fremover skal være et levedyktig lokalsamfunn som er attraktivt for familier.

Saksordfører Grande og andre har kritisert meldingen for å være lite konkret, utydelig og lite offensiv. Hun peker særlig på det hun mener er uavklarte spørsmål knyttet til fiskeri og energisituasjonen. En slik kritikk av meldingen kan absolutt være relevant. Som stortingsmelding legger også Svalbardmeldingen vekt på det beskrivende, og er mindre bastant på konkrete tiltak og avgrensninger. Det kan være en svakhet, men også en styrke.

Dette er både en vanskelig og en viktig balansegang. Det er viktig at en stortingsmelding ikke er så «lukket» at den låser fremtidige beslutninger og valg alene basert på det faktagrunnlaget vi har i dag, men gir mulighet for å justere kursen underveis. På den annen side må den ikke være så åpen at den ikke gir tydelige nok utviklingssignaler. Det kan både gi grunnlag for unødvendige konflikter og skape usikkerhet om rammevilkårene for de som ønsker å satse her.

Nå er det viktig at innbyggerne, næringsinteresser og politikere på Svalbard engasjerer seg. De sitter på viktig kunnskap om lokalsamfunnet. Ingen andre har tilsvarende kompetanse om samfunnet på øygruppen, og det er avgjørende at Stortinget får del i denne kunnskapen for at Svalbardmeldingen skal bidra til den politikken dette samfunnet trenger i årene som kommer.

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!