Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Styr unna fella, da

 

Styr unna fella, da

«Dilemmaet er at vi bli flere og at vi trenger mer energi»

Tekst:

Publisert:

Den britiske skuespilleren Emma Thompson har sammen med en kanadisk kollega og deres døtre vært på tur rundt Spitsbergen og sett deler av Svalbard. Formålet er å sette søkelyset på oljeboring, miljø og følgene av den globale oppvarmingen. Dette er et ledd i en kampanje hvor Greenpeace handler ut fra en mediestrategi med blant annet kjente fjes og stemmer som sees og høres verden rundt. Med seg hadde de et solid filmteam, og formålet til de fire er å delta i egenskap av å være forbilder for svært mange mennesker i ulike aldersgrupper. Prinsippene er kommersielle, for Greenpeace er opptatt av innsalg for å få satt saker på dagsorden. Dette er viktig valuta for miljøorganisasjonene, og det er bra for oss forutsatt at man ikke faller for fristelsen og tyr til forenklinger.

For mange er Greenpeace en rød klut. Metodene kan i mange tilfeller diskuteres, men faktum er at miljøorganisasjoner som Bellona, Natur og Ungdom og WWF skal ha en stor del av æren for at kravene til boring etter olje og gass i Barentshavet ble underlagt det strengeste regimet på norsk sokkel. Rollen som vaktbikkjer har også indirekte ført til strengere krav lenger sør. Greenpeace fører også sin kamp mot olje- og gassnæringen, som sørger for utslipp som i sin tur bidrar til oppvarming, og det er lengst i nord at den blir mest merkbar.

Det er ingen tvil om at havisen smelter. Mindre is fører til at mindre varme fra solen reflekteres, noe som igjen gir temperaturøkning. Ingen steder på kloden kommer temperaturen til å stige så mye som i Arktis, fastslår FNs klimapanel (IPCC), som mener det er 95 prosent sannsynlig at oppvarmingen er menneskeskapt. Dilemmaet er at vi blir flere og at vi trenger mer energi. Det er det store bildet, men hvordan fortelle det uten å falle for fristelsen og gripe til forenklinger?

En slik forenkling er den store motstanden mot kullproduksjon på Svalbard. Kull er som sagt ikke morgendagens energikilde, men å fastslå at driften på Svalbard må legges ned for å få ned utslippene, er bare et billig utspill, all den tid det handler om promiller samt at en tredel av kullet brukes til helt andre formål enn kullkraft. Det er et paradoks, helt klart, men å gjøre dette til et hovedpoeng er ikke en så stor og viktig sak tjent med. La oss håpe Thompson holder blikket hevet.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!