Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Styr unna fella, da

 

Styr unna fella, da

«Dilemmaet er at vi bli flere og at vi trenger mer energi»

Den britiske skuespilleren Emma Thompson har sammen med en kanadisk kollega og deres døtre vært på tur rundt Spitsbergen og sett deler av Svalbard. Formålet er å sette søkelyset på oljeboring, miljø og følgene av den globale oppvarmingen. Dette er et ledd i en kampanje hvor Greenpeace handler ut fra en mediestrategi med blant annet kjente fjes og stemmer som sees og høres verden rundt. Med seg hadde de et solid filmteam, og formålet til de fire er å delta i egenskap av å være forbilder for svært mange mennesker i ulike aldersgrupper. Prinsippene er kommersielle, for Greenpeace er opptatt av innsalg for å få satt saker på dagsorden. Dette er viktig valuta for miljøorganisasjonene, og det er bra for oss forutsatt at man ikke faller for fristelsen og tyr til forenklinger.

For mange er Greenpeace en rød klut. Metodene kan i mange tilfeller diskuteres, men faktum er at miljøorganisasjoner som Bellona, Natur og Ungdom og WWF skal ha en stor del av æren for at kravene til boring etter olje og gass i Barentshavet ble underlagt det strengeste regimet på norsk sokkel. Rollen som vaktbikkjer har også indirekte ført til strengere krav lenger sør. Greenpeace fører også sin kamp mot olje- og gassnæringen, som sørger for utslipp som i sin tur bidrar til oppvarming, og det er lengst i nord at den blir mest merkbar.

Det er ingen tvil om at havisen smelter. Mindre is fører til at mindre varme fra solen reflekteres, noe som igjen gir temperaturøkning. Ingen steder på kloden kommer temperaturen til å stige så mye som i Arktis, fastslår FNs klimapanel (IPCC), som mener det er 95 prosent sannsynlig at oppvarmingen er menneskeskapt. Dilemmaet er at vi blir flere og at vi trenger mer energi. Det er det store bildet, men hvordan fortelle det uten å falle for fristelsen og gripe til forenklinger?

En slik forenkling er den store motstanden mot kullproduksjon på Svalbard. Kull er som sagt ikke morgendagens energikilde, men å fastslå at driften på Svalbard må legges ned for å få ned utslippene, er bare et billig utspill, all den tid det handler om promiller samt at en tredel av kullet brukes til helt andre formål enn kullkraft. Det er et paradoks, helt klart, men å gjøre dette til et hovedpoeng er ikke en så stor og viktig sak tjent med. La oss håpe Thompson holder blikket hevet.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Erfaringsoverføring er viktig

Åremål kan være formålstjenlig i noen få maktposisjoner, men i hovedsak bør den avskaffes.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!