Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sterke ord

Leder – 12. juli 2013

Tekst:

Publisert:

Hver av de 47 gruvehjelmene på forsida av dagens avis representerer ett menneskeliv. Så mange har omkommet i Trust Arktikugols gruvedrift i Barentsburg siden 1989. Bare i år har to arbeidere mistet livet i gruva i Barentsburg. Det er heldigvis flere år siden Store Norske opplevde det samme, enda deres produksjon er langt høyere enn Trust Arktikugol sin.

Situasjonen får nå norske myndigheter til å murre. Svalbardposten har fått tilgang til Arbeidstilsynets rapport etter den siste dødsulykken i juni. Der får Trust Arktikugol flengende kritikk. Tilsynet betegner sikkerheten som mangelfull, og sier de har klare holdepunkter for at «denne sviktende sikkerhetskulturen også gjør seg gjeldende blant personer i toppledersjiktet i Barentsburg». Dette er sterke påstander. Vi forutsetter at Arbeidstilsynet har mer enn «klare holdepunkter» for å hevde at trustens toppledelse ser litt gjennom fingrene med sikkerheten.

Arbeidstilsynet er rett ut bekymret over gruvedriften i Barentsburg. De er bekymret over gruvas bergspenninger, metangassforholdene og over det tekniske materiellet i gruva. Tilsynet mener trusten ikke makter å drive gruva slik at den ivaretar arbeidernes sikkerhet godt nok. Slike beskrivelser bidrar ikke til et tettere norsk-russisk forhold, og det kan gi en diplomat sviktende knær og svettetokter.

Men diplomatiet får vike, for det er ingen tvil om at det er for mange gruveulykker i Barentsburg. Uansett hva årsaken er, må noe gjøres. Det siste året har det vært seks arbeidsulykker. To har mistet livet. Trusten må nå svare for kritikken fra Arbeidstilsynet. Det forventer vi at de gjør.

Trustens norske konkurrent er også i vinden, men heldigvis ikke av samme årsak. Likevel er det alvorlig nok. Store Norske mener årets leting etter kull har blitt delvis ødelagt. Årsaken er at selskapet har brukt opp kvota av helikopterlandinger. Store Norske vil øke kvota, Sysselmannen sier nei.

Dette kommer på toppen av at Sysselmannen i vinter ikke ville la Store Norske få prøvebore på Langnosa ved Rindersbukta. Leteboring på Ispallen og Operafjellet ble tillatt «under tvil» – til Store Norskes store irritasjon. «Det kan neppe være tvil om at det går en grense både for omfanget og utbredelsen av også denne aktiviteten på Svalbard», sa Sysselmannen. Det er også sterke ord. Uten leting og prøveboring blir det lite kulldrift i framtida.

Først etter en klage fra Store Norske, sa Sysselmannen motvillig ja til leteboringen. Nå ser det jammen ut til at etaten får det som den vil likevel.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!