Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sluttsamtale

 

Sluttsamtale

En sluttsamtale kan gi kunnskap av stor verdi – og kanskje noen overraskelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.02.2014 kl 11:33

Vi har blitt færre fastboende på Svalbard det siste året. Ved årsskiftet var det registrert 2.043 innbyggere i Longyearbyen, 419 i Barentsburg og 34 i Ny-Ålesund, totalt 73 færre enn for ett år siden, viser den siste årsrapporten til Sysselmannen. Endringene for de to sistnevnte kan trolig ha sammenheng med lang stans i den russiske gruva og en naturlig variasjon i forskningsstaben. I Longyearbyen er det sannsynlig at det er grepene i Store Norske som merkes på statistikken. Hjørnesteinsbedriften varslet tidlig i fjor at staben skulle reduseres med rundt 70. Arbeidet med å justere bemanningen er ennå ikke helt i mål, det kan også påvirke tallene.

Longyearbyen er vant
til store svingninger. Ved utgangen av 2010 var det for eksempel bare 1.966 registrerte bosatte her. To år senere var tallet 2.090. Svingningene er gjerne det som kjennetegner et samfunn bygget på en industri som er følsom for svingninger ute i verden. Slik er det også her. En rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning som ble sluppet i januar, antyder at det kan bli en fortsatt nedgang de neste par årene, før det igjen tar seg opp. Rapporten baserer seg blant annet på innhentede tall fra fra de ulike bedriftene. En av disse er Store Norske som er i ferd med å gjennomføre tidenes slankekur. Det kan godt hende analytikerne fra NIBR treffer, men det er samtidig farlig når tvilen begynner å ramme et samfunn. En uformell undersøkelse i Svalbardposten viste at over halvparten tviler på en økning, rett og slett på grunn av nedbemanningen i hjørnesteinbedriften. En knapp fjerdedel regnet med at det ble som nå, mens de resterende var positive. Samtidig registrerer vi en tvil ute blant folk, både gruveansatte og i det øvrige næringslivet.

Lederen i gruveklubben i Store Norske velger å se optimistisk på det. I forrige utgave slo han fast at det også i 2014 blir tøft, men at han tror de nå er på riktig vei for å skape et robust selskap som driver effektivt og som tåler svingninger i det internasjonale kullmarkedet. Det bor selvsagt også flere mennesker i Longyearbyen enn de offisielt oppgitte, siden studenter og andre som bor her mindre enn et halvår, ikke blir registrert. Likevel har de med et lengre perspektiv blitt færre, og trolig vi det fortsette. Etter hva SP har greid å bringe på det rene, er det mange småbarnsfamilier som har satt kursen tilbake til fastlandet. Mange svar ligger i aktiviteten på arbeidsplassene, men sannsynligvis er det mer sammensatt enn som så. For eksempel at det rett og slett koster mer enn det smaker fordi prisene er som de er. Før jul skrev vi om leieprisene, som kan sammenliknes med de største byene i landet. Her ble forskellen i samfunnet tydelig fordi mange ikke har en arbeidsgiver som kan subsidiere ei dyr husleie.

For Longyearbyen lokalstyre
bør det være interessant å finne ut hvorfor de drar. Eller snarere: Faktorene som tilsammen fører til at man bestemmer seg for å flytte. Den viktigste jobben til politikerne er å jobbe for at innbyggerne de har et ombudsverv for, trives og har det bra. En sluttsamtale kan med andre ord gi kunnskap av stor verdi – og kanskje noen overraskelser.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!