Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slukk lyset

 

Slukk lyset

Her bør ikke Svalbard være dårligere. Særlig ikke siden vi befinner oss på en breddegrad hvor endringene først blir merkbare.

Tekst:

Publisert:

Lørdag 29. mars klokka halv ni er det tid for å trykke på lysbryteren. Millioner av mennesker over hele verden kommer til å gjøre det for å markere en time for klimaet. Når Svalbardposten går i trykken, har 169 norske kommuner varslet at de er med på den symbolske markeringen mot klimaendringene. I tillegg kommer alle som er med på privat initiativ. Her bør ikke Svalbard være dårligere. Særlig ikke siden vi befinner oss på en breddegrad hvor endringene først blir merkbare.

Sommeren 2013 var rekordvåt. Aldri har det vært registrert en så nedbørsrik sommer siden målingene startet i 1976. 123 millimeter nedbør ble målt på Svalbard som vanligvis har så lite nedbør at det per definisjon er en arktisk ørken. Nedbørsøkningen var på 241 prosent. Samtidig har denne vinteren vært rekordvarm. I februar var for eksempel gjennomsnittsvarmen på Svalbard 15 grader over normalen, ifølge Meteorologisk institutt. Det kan selvsagt være tilfeldig, men isen smelter og vi får stadig mer ekstremvær. Det får konsekvenser for livet i nord. I en kronikk i forrige utgave av Svalbardposten beskrev forskerne Åshild Ønvik Pedersen og Eva Fuglei fra Norsk Polarinstitutt konsekvensene for dyrelivet på land på Svalbard når følgen blir et lokk av is over bakken. Og på havet blir det stadig mindre is for det marine pattedyret isbjørnen å jakte på. Foreløpig har den det bra, men i andre deler av Arktis begynner det å bli kritisk. Dette er bare en liten del av det totale bildet. Globalt er nyhetene med hetebølger og ekstrem nedbør flere og hyppigere.

Det hele er heller ikke fritt for paradokser, for nettopp her oppe i høyarktis er det kullkraften som sørger for strøm og varme. Kull har et høyere utslipp per enhet enn andre energikilder, og bidrar til høyere CO2-nivå. Men alternativene er foreløpig få, CO2 kjenner ingen grenser og produksjonen på Svalbard er mikroskopisk i verdenssammenheng. Earth Hour handler heller ikke om å skru av kraftverket, men oppmerksomhet på at vi trenger mindre forurensende energikilder og en pesonlig innsats i framtida.

Da FNs klimapanel i september i fjor slapp sin siste klimarapport, slo klimapanelet fast at det er «ubestridelig» at jorda har blitt varmere i løpet av siste århundre. Bak den 1.500 sider store rapporten sto 209 hovedforfattere fra 39 land. I rapporten heter det blant annet videre at havisen i Arktis om somrene trolig vil bli redusert med mellom 34 og 94 prosent fram mot år 2100. Forskerne ser heller ikke bort fra at Arktis kan bli nærmest isfritt om høsten. Det kan hende de tar feil, men det er mer sannsynlig at de ikke gjør det. FNs klimapanel fastslår at de er så sikre som det går an å bli på at vi har klimaet endrer seg, og at det er et resultat av menneskelig aktivitet. Sannsynligheten for at dette er en korrekt konklusjon er ifølge FN 95 prosent.

Så slukk lyset en time. Om ikke fordi du tror at klimaendringene har noe med menneskelig aktivitet å gjøre, så i hvert fall i solidaritet med de som får endret livsbetingelsene sine på grunn av endringer i klimaet.

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!