Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skit i fakta, leve klikket

Eirik Palm, redaktør

Leder:

Skit i fakta, leve klikket

Naturen er nådeløs, og slikt skjer hele tiden. Det høres kanskje kynisk ut, men slik er det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.09.2015 kl 09:49

Et bilde av en syk og/eller gammel isbjørn fotografert i det den har kommet seg opp på et isflak, florerer på nettet. Bildet er tatt ved Svalbard i sommer av en kjent fotograf, som har lagt det ut på Facebook med en passelig tvetydig tekst om klimaendringer og forskningen på isbjørn. Onsdag var innlegget delt 51.220 ganger, mens 26.099 pesoner hadde «likt» innlegget. Over 5.300 menneskene har så langt kommentert, og for svært mange er det «beviset» på hvordan det egentlig står til med isbjørnene på Svalbard. Stikk i strid med rapportene fra forskningstoktene som Norsk Polarinstitutt gjennomførte i vår og i sommer og høst. Historien ble plukket opp av en rekke utenlandske medier, blant andre Huffington Post, og har gått en viral seiersgang dagesvis.

"Svalbardposten har valgt å la det passere fordi det ikke er noe oppsiktsvekkende ved det"

I Norge hadde de fleste mediene, i hvert fall da Svalbardposten gikk i trykken, latt være å ta seg bryet med å lage sak for å kunne presentere bildet, selv om det må ha vært ufattelig fristende å si «skit i fakta, leve klikket». Svalbardposten har valgt å la det passere fordi det ikke er noe oppsiktsvekkende ved det. Utover at det er en isbjørn som sannsynligvis nærmer seg den eneste garanterte begivenheten i et liv, livets slutt, er det ingenting som kan knytte det til klimaendringene. Naturen er nådeløs, og slikt skjer hele tiden. Det høres kanskje kynisk ut, men slik er det.

Samtidig stiller mange på nettet spørsmål ved sannferdigheten. Konklusjonen fra isbjørntoktene i år var at isbjørnen er i svært godt hold på grunn av svært gode isforhold i vinter. Det ble sågar beskrevet som «feite som griser». For enkelte vil det muligens gi næring til en ny konspirasjonsteori om hvordan vi blir ført bak lyset av myndigheter, eller om suspekte medier som er med i hemmelige kampanjer.

Jon Aars, den mest kjente isbjørnforskeren på Svalbard, nøyer seg med å konstatere at det er is i området og dermed også sel, og at bjørnen heller har hatt problemer med å fange dem.

Dette er ikke noe forsvarsskrift for noen. Tvert imot: Jeg applauderer den kritiske obsevatør. Men når det kommer til nettet og sosiale medier er det kanskje slik at vi alle også har et snev av ansvar for hva vi publiserer. Det gjelder også måten vi dekker saker på. Kjedelig kanskje, men fakta skal ligge til grunn for det vi serverer i denne avisen. De fleste kommer aldri til Svalbard og vil aldri oppleve å se isbjørn i levende live, og for mange var dette beviset.

Forskerne trøster seg med at neste gang viser noen kanskje bilde av en feit bjørn og bruker det som "bevis" på at alt er i skjønneste orden.

Det er det jo heller ikke.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Sammen om  tv-aksjonen

Det store engasjementet i byen for innsamlingen bygger både fellesskap og samhold.

Fikk svarteper

Det må legges mye mer i potten til byen der folk skal bo og virke.

Setter stopper for næring

Et tungvint byråkrati som gjør at prosessene tar altfor lang tid er det vi aller minst trenger nå.

Felles ansvar

Liten eller stor bedrift. Det er ikke det som skal avgjøre om en arbeidstaker skal ha ordnede og anstendige arbeidsvilkår. Det bør være et krav både i den minste og den største bedriften.

Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!