Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sikring krever tid og penger

FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Tekst:

Publisert:

Et stort og omfattende arbeid ligger nå foran Longyearbyen Lokalstyre (LL) for å sikre områdene som har blitt markert med en faregrad. Rapporten fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) vil bli et viktig verktøy for hvordan byen skal bygges videre inn i framtiden.

Svalbardposten har bare fått tilgang til hovedpunktene i NVE-rapporten før avisen gikk i trykken onsdag. Men så langt vi kjenner til svarer resultatene til det som var forventet.

Lokalsamfunnet har flere utfordringer. Det er ikke bare hvor husene skal bygges som krever mer omfattende planlegging. Det er like viktig å legge vekt på hvordan bygg skal fundamenteres og sikres på en solid måte. Klimaendringene påvirker både eksisterende byggmasse og byggeteknikk. Mer regn og høyere temperatur gir grobunn for raskere utvikling av råte i bygningsmateriale. Permafrosten synker, det gir større utfordringer til entreprenører og de som skal planlegge framtidige prosjekt.

Skredkartet og rapporten som ble offentliggjort på folkemøtet torsdag kveld kommer til å legge klare føringer for hvordan Longyearbyen skal se ut i framtiden. Det har lenge vært knyttet stor spenning til det endelige resultatet, også for de som frykter at de må flytte på seg eller at det blir store endringer i byggeplaner.

Siden den store skredkatastrofen knuste elleve hus og tok to liv i desember i fjor har det skjedd mye. Det er svært viktig for alle som bor her at arbeidet med oppfølging har blitt tatt på alvor og at det er en grundighet i bunn. Så får vi heller tåle at rapporten er flere måneder forsinket.

Det vil ta tid både å utrede og bygge opp nødvendige sikringstiltak. I mellomtiden må alle som bor i skredutsatte områder være innstilt på å bli evakuert. Det viktigste er at det nå er et solid varslingssystem på plass.

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning. Lokalsamfunnet her kan ikke håndtere dette selv. Så lenge Longyearbyen og Svalbard er viktig for Norge må det legges mye penger i potten til nødvendig sikringstiltak og infrastruktur.

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!