Sentral utpost

Leder – 11. oktober 2013

Publisert

Norges kommende statsminister har slått det fast: Satsingen på Nordområdene skal forsette med full tyngde. Svalbard er riktignok bare nevnt én gang i det 75 sider store dokumentet som har fått navnet Sundvolden-plattformen, men i det 17. og siste hovedavsnittet heter det at regjeringen vil sikre en norsk tilstedeværelse og suverenitetshevdelse i nordområdene, inkludert Svalbard. Mindre enn det bør man heller ikke forvente av landets politiske ledelse, for øygruppen har sannsynligvis aldri spilt en mer sentral rolle i internasjonal politikk, miljøvern og forskning, enn den har i dag. Endringene i klimaet har ført med seg et stort behov for ny kunnskap.

Laboratoriet finner vi her nord. I tillegg til den politisk strategiske plasseringen og muligheten for å følge konsekvensene av klimamessige endringer på nært hold, har geologene et tidsvindu på tørt land. Geologien på øygruppen er omtrent lik den vi finner på store deler av havbunnen i Barentshavet. Studier av forkastninger og formasjoner gjorde det mulig for det svenske oljeselskapet Lundin å finne fram til olje der andre hadde gitt opp - det tredje oljefeltet av størrelse i Barentshavet. Slikt blir det arbeidsplasser og penger i statskassa av. Men et enda viktigere bidrag av internasjonalt format er imidlertid den unike muligheten for å lære om lagring av CO2 nede under havbunnen.

Sent i september i år kom rapporten fra FNs klimapanel, som slår fast at klimaendringene er menneskeskapt. Sannsynligheten for noe annet er forsvinnende liten, ifølge rapporten - den mest omfattende som er lagt fram. Kunnskaper om hvordan vi får ned utslippene er med andre ord verdifulle. Det geologiske fortrinnet på øygruppa gjør at forskere på en langt enklere og mer effektiv måte enn til havs, kan finne løsninger om lagring av klimagassen. Dette er i så fall et viktig bidrag til verdenssamfunnet. I dette nummeret skriver vi blant annet om Universitetet på Svalbard, som markerer sine første 20 år. Selv om starten i 1993 var heller beskjeden, framstår Unis med sine studenter, forelesere og forskere i dag som potent, spisskompetent og med ambisjoner om å være på toppen. I tillegg øker skipstrafikken gjennom Nordøstpassasjen, mens petroleumsnæringen trekker stadig lenger nordover.

Endringer i klimaet har gjort øygruppen til mer enn en arktisk utpost. Det er en sentral utpost og utgjør en viktig kapital for Norges internasjonale engasjement. Høyres Erna Solberg måtte tåle mye kritikk fordi det ikke var et eget hovedavsnitt om miljøpolitikken i plattformen som beskriver hovedtrekkene i den kommende regjeringens politikk. Solberg parerte med å slå fast at miljø også står høyt på lista, men at de har gjort et utvalg av de viktigste punktene i samarbeidet med Fremskrittspartiet. Børge Brende utmerket seg som en dyktig statsrå da han hadde ministerposten i Miljøverndepartementet fra 2001 til 2004. Det bør forplikte.

Et viktig redskap til å innfri forventningene finner Erna Solberg her. Den bør hun bruke.

Powered by Labrador CMS