Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Saueflokkene

Turister på vei til og fra kaia. FOTO: John Christian Nygaard

Leder:

Saueflokkene

De besøkende opplever det nok som mindre viktig, siden det heller ikke er det for vertskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2015 kl 13:24

Cruisesesongen er på hell og på nytt kommer diskusjonen om regulering av veien fra Bykaia og sentrum i Longyearbyen. Formålet er å hindre «saueflokkene» i trafikken, og dermed også forebygge potensielle ulykker. Det er betimelig å stille spørsmålet nå, med besøk av rekordstore cruiseskip på Svalbard. Når det 333 meter lange og 66 meter høye fartøyet MSC «Splendida» legger til kai, kan innbyggertallet i Longyearbyen tredobles på det aller heftigste. Noen velger å ta spaserturen, og det skal ikke mange til før veien blokkeres av «saueflokker». Det er selvsagt irriterende for bilister, men først av alt er det egnet til å skape farlige situasjoner.

Det er ikke nødvendigvis «de andres» skyld, for det er ikke tilrettelangt for fotgjengere på strekningen vi snakker om. Sannsynligvis opplever de besøkende det som mindre viktig om de går ut i gata, siden det ikke er viktig nok for vertskapet til at det bygges gang- og sykkelsti.

Sannsynligvis opplever de besøkende det som mindre viktig om de går ut i gata, siden det ikke er viktig nok for vertskapet

Prioritering er selvsagt vesentlig, og la det være sagt; det er riktig prioritering å bygge gang og sykkelsti til Longyearbyen skole først. Skoleveien skal være sikker, det skal både elever og foresatte føle seg trygge på. Sammen med oppmerket fotgjengerovergang og nedsatt hastighet i skoleområdet, er det gjort en god innsats her. Nå er tiden inne for å bygge videre.

Jeg ser gang- og sykkelstier også som et ledd i arbeidet med å skape et mer miljøvennlig samfunn på 78 grader nord. God tilrettelegging oppmuntrer til bruk av apostlenes hester, sykkel og spark – eller til å ta jogge– eller turskoene fatt. Sett i sammenheng med arbeidet med å skape en mer miljøvennlig profil som bærekraftig reisemål er gang- og sykkelstier et godt virkemiddel. Og stien bør gå fra Bykaia til Nybyen.

I oktober er det igjen valg. Det er derfor en god anledning til å snakke om dette nå. Slik skjer ikke over natta, men å bli enige om at dette er et av målene som skal innfries i løpet av den kommende fireårsperioden er neppe å gape for høyt. Så er det til syvende og sist et spørsmål om den kommende politiske viljen.

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!